Autor fotky: Ron Lach na Pexels

Ste v posledných dňoch akýsi unavený?

Jesenná únava nie je žiadna výhovorka, ale reálny stav, s ktorým sa môžeme stretnúť každý jeden rok s príchodom jesene. Cítite sa byť v posledných dňoch nadmerne unavení, na nič nemáte energiu, a vkuse by ste len spali? Aj to môžu byť príznaky jesennej únavy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o nej napísal portál Holland and Barnett.

Existuje množstvo vecí, ktoré môžeme na jeseni milovať. Farbu padajúceho lístia, pohodlné oblečenie či krásne dekorácie. Keď sa ale začne ochladzovať, naše telo vie upadnúť do akejsi letargie, nám je vkuse zima a sme unavení. Spoznávate sa v tom? Ak áno, zrejme ste sa stali obeťou jesennej únavy. 

Prečo cítite únavu?

Je dokázané, že počas jesene a zimy produkuje náš mozog viac “spánkového hormónu”, teda melatonínu. Dôvodom je, že v týchto ročných obdobiach máme menej slnečného svetla, takže náš mozog akoby prechádza do režimu “hibernácie”.

Ďalšou príčinou je to, že počas týchto mesiacov sme prirodzene menej aktívni, ako v lete. Výlety či vonkajšie športové aktivity vystrieda domáci oddych, čo v nás ale, paradoxne, môže vyvolať pocity letargie a problémy so spánkom.

Autor fotky: Andrew Neel na Pexels

Je vám stále zima?

Možno vás to prekvapí, ale príčinou toho, prečo je vám neustále zima, nemusí byť len to, že sa u vás ešte nekúri. Dôvodom totiž môže byť aj nedostatok spánku či problémy so spánkom, ktoré v tomto období mnohých trápia. 

Skúste preto viac načúvať signálom vášho tela. Keď ste unavení a je už večer, odložte všetku prácu alebo vypnite ten seriál a jednoducho si choďte pospať. 

Prečo ste stále unavení a nachladnutí?

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o kombináciu dvoch faktorov, a to síce problémov so spánkom a nesprávnej stravy. V zimnom a jesennom období je totiž dôležité dopriať si zvýšený príjem vitamínu D (na jeseň a v zime ho nezískavame zo slnka, preto si ho musíme dopĺňat takto) a železa. Ich pridanie vo forme výživových doplnkov do vášho jedálnička toho môže zmeniť naozaj veľa.

hollandandbarnett
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov