Foto: pexels.com

Na celom svete ňou trpí približne 46 miliónov ľudí.

Bipolárno efektívna porucha (BAP) ovplyvňuje náladu ľudí, ich spoločenský život, ich schopnosť vykonávať každodenné úlohy, ale napríklad aj množstvo ich energie. Jej príznaky niekedy považujeme za “bežné” a nevenujeme im nejakú extra pozornosť, no pokiaľ na sebe alebo na niekom z vašich blízkych pozorujete viacero z týchto siedmych, určite by ste sa mali obrátiť na odborníka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside popísal 7 často ignorovaných príznakov BAP.

#1 Insomnia

Jednoduchšie povedané – nespavosť. BAP mení spánkový cyklus a to môže spôsobiť problémy so spánkom, ktoré pretrvávajú niekoľko týždňov. Prítomný môže byť aj syndróm spánkového apnoe, v rámci ktorého sa počas spánku vyskytujú intervaly (trvajúce minimálne 10 sekúnd), počas ktorých pacient nedýcha.

#2 Neschopnosť sústrediť sa

Ďalším príznakom môžu byť aj problémy so sústredením sa, ktoré sú spôsobené aj pridruženými zmenami nálad, ktoré sú pre BAP úplne bežné. Takíto ľudia preto často nie sú schopní dokončiť ani jednoduché úlohy. 

pexels.com

#3 Prehnané sebavedomie

BAP môže mať na svedomí aj dezilúzie, v rámci ktorých si o sebe človek môže začať myslieť, že je najlepší a neporaziteľný. Jeho sebavedomie tak rastie a myslí si, že nikto nemá väčšiu moc a rozsiahlejšie vedomosti ako on. 

#4 Priveľa premýšľania

Ľudia trpiaci BAP premýšľajú vkuse a nad všetkým. Každú jednu situáciu si v hlave prehrajú aspoň stokrát a každý jeden problém rozoberú zo všetkých strán – a to hneď niekoľkokrát. 

#5 Priveľa rozprávania

Ak by ste hovorili s človekom, ktorý trpí BAP, mohli by ste mať problém takýto rozhovor udržať. Ľudia s týmto ochorením totiž hovoria veľmi veľmi veľa, ich myšlienky môžu pôsobiť neusporiadane a skáču z jednej témy na druhú. 

#6 Podráždenosť

Ľudí s BAP nie je vôbec ťažké nahnevať – poriadne vytočiť ich totiž dokáže čokoľvek, aj zdanlivé drobnosti, ktorým by niekto iný vôbec nevenoval pozornosť. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov