Foto: Photo by bruce mars from Pexels

Skutočne nemusíte v práci, ktorá vás nenapĺňa, stráviť celý svoj život.

Zmena práce jednoznačne patrí medzi najstresujúcejšie životné udalosti. A to najmä v prípade, ak ste už v súčasnej práce zapustili korene, máte v nej aspoň akú-takú istotu a desíte sa zmien. Avšak život je zmena. Ak vás súčasná práca už prestáva napĺňať a ráno nemáte vôbec chuť vstávať z postele, je načase pouvažovať nad zmenou. Ak u seba spozorujete týchto 7 znakov, treba začať konať. Sú jednoznačným signálom toho, že zmena práce bude pre vás to najlepšie riešenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Netreba však zachádzať do extrémov. Ak meníte prácu niekoľkokrát za rok, tak pravdepodobne nebudete spokojní nikde. Hľadanie novej pracovnej pozície však pre vás môže byť aktuálne, ak:

#1 Strácate nielen energiu, ale aj vnútorné zapálenie

Photo by Julien-Pier Belanger on Unsplash

Často sa stáva, že práca nás absolútne prestane baviť. Vtedy do nej chodíme len z povinnosti, nevieme sa dočkať, kedy padne a vôbec nemáme ani energiu, ani nápady. Práca by vás mala napĺňať, nie otravovať. Ak to tak nie je, je to zlé nielen pre vás, ale aj pre vášho zamestnávateľa.

#2 Obetovali ste aj vlastné zdravie

Zdravie máme len jedno, preto by sme ho nemali brať ako samozrejmosť. Ak musíte neustále pracovať pod časovým stresom, pričom sa k vám váš nadriadený prestane správať ako k ľudskej bytosti, zaraďte spiatočku. Nemusíte čakať na infarkt či iné seriózne problémy, ktoré vám pripomenú, že žiadna kariéra za to nestojí.

#3 Nachádzate sa vo vyslovene toxickom prostredí

Všetko je to o ľuďoch. Môžete pracovať v spoločnosti, v ktorej sa odmeny zamestnancov šplhajú do astronomických hodnôt. No ak sa od vás očakáva, že budete bonzovať na kolegov, a že absolútne zabudnete na morálku, zbystrite pozornosť. Takáto práca vám z dlhodobého hľadiska určite neprinesie uspokojenie.

#4 Neznášate chodiť do práce

Photo by Kevin Grieve on Unsplash

Toto je jeden z kľúčových bodov, ktoré vás majú upozorniť na to, že niečo nie je v poriadku. Ak sa neviete dočkať víkendu a každý deň vstávate do práce s odporom, skutočne je najvyšší čas začať si hľadať iný džob.

#5 Vo firme nemáte žiadnu istotu

Vo firme sa môže udiať kadečo. Finančné problémy, neseriózne obchodné praktiky, neustála fluktuácia zamestnancov. Ak sa vedenie bude vyhrážať zamestnancom výpoveďou každý druhý mesiac, bude pre vás jednoznačne lepšie, ak tú výpoveď podáte sami. Psychický tlak nie je práve to, čo by ste potrebovali k svojmu šťastiu.

#6 Jednoducho cítite, že je najvyšší čas na zmenu

Náš vnútorný pocit len málokedy sklame. Ak už dlhodobo cítite, že vás práca nemá kam posunúť, skúste sa poobzerať po niečom inom. Ak sa rozhodnete, všetko sa poskladá. A správna príležitosť na seba nenechá dlho čakať.

#7 Nečelíte žiadnym výzvam

Photo by Venveo on Unsplash

Monotónnosť ničí vnútornú kreativitu. Každý z nás potrebuje v práci čeliť novým a novým výzvam. Ak nie sú, hrozí nám, že sa zasekneme v zóne pohodlia. Človek sa musí neustále rozvíjať, inak ostane sedieť na mieste. A to vám z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť vnútorný nepokoj.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov