Aká je vaša obľúbená farba?

Farby nás obklopujú po celý život. Niektoré milujeme, zatiaľčo iné nás vyslovene iritujú. No bez ohľadu na naše preferencie, jedna z nich vplýva na našu inteligenciu oveľa viac, než by ste predpokladali. Ak sa ňou obklopíme,  pomôže nám zvýšiť hladinu inteligencie až o 31 percent. Aspoň tak to tvrdí táto štúdia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak si potrebujete naštartovať pamäť a vytiahnuť z hlavy nejaké tie detaily, skúste sa obklopiť červenou farbou. Ako sa ukázalo, význam tejto farby sme doposiaľ podceňovali. Nie je to len farba agresivity či vášne. Skvele pomôže i našej inteligencii.

Photo by Joel Filipe on Unsplash

Ak je pre vás však kľúčovou vlastnosťou kreativita, skúste sa radšej obklopiť modrou farbou. Tá napomáha najmä prebudeniu umeleckých vlôh, ktoré driemu v každom z nás. Možno i vás by napadlo spojiť tieto dve farby dokopy. Môžete to skúsiť, avšak ich účinok sa neposilní. Každá z nich pôsobí na inú oblasť.

Potvrdil to výskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako 600 účastníkov. Pri práci mali pozadia monitorov buď červenej alebo modrej farby. Ukázalo sa, že červené pozadie je lepšie pri riešení úloh, ktoré vyžadujú detailné spracovanie, zatiaľčo modré pozadie podporovalo kreativitu.

Modrá farba v nás vyvoláva pocity pohody

Photo by Jonas Verstuyft on Unsplash

Prečo však práve modrá farba u nás naštartuje práve kreativitu? Je to kvôli asociáciám, ktoré u nás vyvoláva na podvedomej úrovni. Modrá obloha, more, oceán… Všetko toto v nás evokuje pokoj a pohodu. Práve to sú dôležité elementy pre spustenie kreatívnych procesov. Možno práve kvôli tomu sa modrá stala najobľúbenejšou farbou. Ak však máte pred sebou úlohu, pri ktorej sa musíte viac sústrediť na detaily, obklopte sa červenou. Možno aj vás výsledok príjemne prekvapí.

Pozri aj: Psychológia farieb: Viete, čo o vás prezrádza vaša obľúbená farba?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov