Autor fotky: Oleg_bf Oleg Borisov na Pexels

Aj empatia sa dá predstierať.

Empatia je dar a nie je to niečo, čo sa dá “naučiť”. Človek ju jednoducho buď má, alebo nemá. Potom sú tu však aj ľudia, ktorí jej pri narodení nedostali ani štipku, no budú sa pasovať za tých najempatickejších.

Článok pokračuje pod videom ↓

To, ako ich spoznáte, popísal portál Learning Mind. 

#1 Neustále vás budú chcieť prečítať

Takíto ľudia sa doslova vyžívajú v tragédiách iných a preto na vás vždy budú mať stovku otázok hneď, ako vycítia, že s vami niečo nie je v poriadku. Tak napríklad, keď budete tichší ako zvyčajne, pretože vás niečo trápi, človek so skutočnou empatiou vaše starosti jednoducho vycíti a bude k vám pristupovať maximálne citlivo. Naopak, človek s predstieranou empatiou nemá žiadne hranice a akonáhle vycíti, že sa s vami niečo deje, bude od vás chcieť počuť všetky detaily. 

#2 To, ako sa cítite, vedia najlepšie oni

Veľmi typickou je pre nich veta “Presne viem, ako sa cítiš”, alebo “Zažil/a som presne toto isté”. Následne vás začnú poučovať o tom, ako sa vlastne cítite, a čo máte robiť. Keď im budete oponovať, stanú sa defenzívnymi a s najväčšou pravdepodobnosťou vás ešte aj ohriaknu. Človek so skutočnou empatiou niečo takéto nikdy nespraví. Pochopí to, ako sa cítite, a nebude vám žiadne pocity vnucovať alebo presviedčať vás o nich. 

Foto: unsplash

#3 Sústreďujú sa výhradne na vaše negatívne pocity

Človek, ktorý je skutočne empatický, s vami bude s radosťou prežívať aj vaše pozitívne pocity. Keď jednoducho budete mať radosť, bude ju prežívať s vami. Toto však človek s predstieranou empatiou nerobí. Ako sme už vyššie spomínali, doslova sa vyžíva v drámach. Ak preto vycíti, že sa máte dobre, začne sa vás pýtať na veci, o ktorých veľmi dobre vie, že vás zraňujú. Radšej vás jednoducho vidí smutných. 

#4 O svojej empatii hovoria úplne každému

Aj v tomto prípade platí, že človek sa veľakrát najviac chváli tým, čo mu chýba. Títo ľudia tak veľmi často rozprávajú o tom, ako veľmi sú empatickí, a ako veľmi pomáhajú druhým. Ťažko povedať, či tým chcú presvedčiť druhých, alebo len samých seba. 

#5 Sú veľmi negatívni

Títo ľudia sú doslova energetickí upíri. Paradoxom však je, že sa považujú za nesmierne pozitívnych a energetických ľudí a radi to o sebe aj hovoria. Opak je však pravdou. Sú neuveriteľne negatívni a keď ste v ich prítomnosti čo i len pár minút, cítite, ako z vás vysávajú energiu. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov