Foto: Image by TPHeinz from Pixabay

Upodozrievate niekoho z toho, že je psychopatom alebo narcistom?

Je možné, že niekoho takého máte vo svojom živote aj vy. Narcisti a psychopati sa od seba síce líšia v mnohých veciach, no zároveň toho majú mnoho spoločného. K jednej z tých vecí patrí aj to, že obaja budú robiť všetko preto, aby ste im nato neprišli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odhaliť ich však nie je ani zďaleka nemožné. Portál Curiosity preto odhalil 5 vecí, na ktoré by ste sa mali sústrediť. 

#1 Už v prvých sekundách vám prejaví dôveru

Poznáte sa s niekým len pár minút, no už viete o jeho životnej investícii, o jeho rodinných drámach či ťažkých zdravotných problémoch? Majte sa na pozore. Ako psychopati, tak i narcisti využívajú túto taktiku na to, aby si vás obmotali okolo prsta, a aby vo vás vzbudili dojem dramatickosti či zraniteľnosti. Dôveru, ktorá medzi vami vznikne, následne zneužijú na to, aby si vás k sebe pripútali. 

#2 Ani neviete prečo, no tej osobe dôverujete

Možno vám to príde zvláštne, predovšetkým vtedy, keď máte problém dôverovať ľuďom, no tomuto človeku jednoducho veríte od prvej chvíle. A keďže on sa vám tak úprimne so všetkým zdôveril, zdôverujete sa aj vy. Svojou osobnosťou vás totiž úplne očaril. To však ešte netušíte, že to bol len podlý zámer. 

unsplash.com

#3 Opakovanie je matkou múdrosti. Opakovanie je matkou múdrosti. Opakovanie je matkou múdrosti

Všimli ste si, že dotyčný opäť rozoberá ten príbeh, ktorý vám už vravel pred hodinou? Nie, nezdá sa vám to, je to skutočnosť. Veľakrát sa dokonca môže stať, že príbeh má rovnaké znenie – od prvého do posledného slova. Je to preto, že je to lož, a títo ľudia sa ju jednoducho musia naučiť naspamäť, aby ich pri klamaní niekto nenachytal. 

#4 Budú od vás chcieť nejakú láskavosť

Čo najskôr potom, ako sa spoznáte, vás títo ľudia poprosia o nejakú láskavosť. Často pritom radi zdôrazňujú, že ide o niečo naozaj “špeciálne”, aby vo vás vyvolali pocit jedinečnosti – že sa s tým obrátili práve na vás. Nakoniec môžete mať pocit, že to ešte oni urobili láskavosť vám. Samozrejme však ide len o ďalšiu manipulatívnu techniku, ako prehĺbiť váš vzťah. 

#5 Množstvo zvláštnych komplimentov

Psychopati a narcisti chcú byť vždy niekoľko krokov pred vami. Často pritom budú využívať veľmi zvláštne komplimenty. Napríklad, keď im budete hovoriť niečo o svojej rodine, môžu vám povedať: “Och, niekedy to musí byť nepríjemné, byť z celej rodiny vždy tým najšikovnejším a najinteligentnejším.” Na jednej strane vám dotyčný práve zalichotil, no na druhej strane tiež urazil vašu rodinu. Presne takto však dosahuje svoj cieľ – vás si obmotáva okolo prsta, a zároveň túži oslabiť akékoľvek vaše doterajšie vzťahy – či už rodinné alebo priateľské. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov