Foto: Photo by Javi Hoffens on Unsplash

Budete sa po nich cítiť ešte horšie, ako predtým.

“Falošné” ospravedlnenia sú parketou každého jedného narcistu. Používajú ich na to, aby sa pred očami svojej obete dostali do role dôveryhodného a nevinného človeka, ktorého všetko mrzí. Samozrejme je to len hrané, a je to len dôkladne premyslená súčasť ich hry. V skutočnosti sa po takomto “ospravedlnení” budete cítiť ešte horšie ako pred ním.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Psychology Today popísal 10 najčastejších.

#1 Minimalisické ospravedlnenie

“Len som žartoval”, “Len som sa snažil pomôcť” a podobne. Začínajú sa slovíčkom “len” a v skutočnosti ide o snahu presvedčiť vás, že sa vlastne nič nestalo, a že len zveličujete. 

#2 Obviňujúce ospravedlnenie 

“Prepáč, že si myslíš, že som zlý človek”, či “Prepáč, ak sa ťa to kvôli tvojej precitlivenosti dotklo”. Narcista je schopný v jednej vete sa “ospravedlniť”, a súčasne vás obviniť z toho, že všetko je vlastne vaša chyba, a že len reagujete prehnane. 

#3 Čiastočné ospravedlnenie

“Prepáč, ak som ťa zranil”, či “Prepáč, ak som povedal niečo, čím som sa ťa dotkol”. Slovíčko “ak” uberá celému ospravedlneniu na vážnosti. 

#4 Déjà vu ospravedlnenie

“Už som povedal, že ma to mrzí”, či “Už som sa ti predsa ospravedlnil tisíckrát”. Tieto vety neobsahujú ospravedlnenie, no zato vám pripomínajú, že už bolo údajne vyslovené. 

#5 Fantómove ospravedlnenie

“Mrzí ma, že sa hneváš” alebo “Mrzí ma, že som spravil chybu”. Narcista povie “mrzí ma to” naozaj mnohokrát za deň, ale slova “prepáč” sa niekedy naozaj nedočkáte. 

Photo by Vie Studio from Pexels

#6 Veď-ty-vieš ospravedlnenie 

“Veď ty vieš, že ma to mrzí” alebo “Veď ty vieš, ako som to myslel”. V tomto bode narcistovi nestojíte už ani za to, aby si vymýšľal ďalšie výhovorky, a tak nechá všetko na vašu predstavivosť. 

#7 Záhadné ospravedlnenie 

“Možno som sa ťa mal najprv opýtať” alebo “Pravdepodobne som to nemal spraviť”. Tieto “ospravedlnenia” sú vždy zahalené rúškom tajomstva “možno”.

#8 Podmienené ospravedlnenie 

“Ospravedlním sa, keď sa ospravedlníš aj ty” či “Ospravedlním sa, len keď mi odpustíš”. Takéto ospravedlnenie je zas podmienené tým, že ho dostane “za odmenu”, len ak niečo spravíte. 

#9 Univerzálne ospravedlnenie 

“Prepáč mi za všetko zlé” alebo “Prepáč mi za všetko, čo ťa nahnevalo”. Ak sa toho nazbieralo toľko, že narcista si to už ani nepamätá, siahne po takomto univerzálnom ospravedlnení. 

#10 Mám-toho-dosť ospravedlenie

“Už viackrát nebudem opakovať, že ma to mrzí!”, či “Čo mám ešte urobiť?!” Aj narcista vie stratiť nervy, a vtedy jeho ospravedlnenie vyzerá takto. Jeho cieľom je samozrejme to, aby ním vo vás vzbudil výčitky svedomia. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov