Foto: Photo by Vlad Bagacian from Pexels

Ak ste bez práce už celé mesiace či nebodaj roky, s najväčšou pravdepodobnosťou bude chyba na vašej strane.

Práca rozhodne nie je lotéria, hoci to tak niekedy môže vyzrať. Personalisti však nevyberajú zamestnanca na základe osobných sympatií či náhodným výberom, ale na základe profesijných kvalít, ktoré môžu byť pre firmu benefitom. Ak vás odmietnu raz či dvakrát, ešte sa to dá zniesť. No čo robiť v prípade, ak vás odmietli už niekoľkokrát? Vtedy treba prísť na to, čo robíte nesprávne. Toto sú podľa odborníkov najčastejšie dôvody, kvôli ktorým ľudia ostávajú dlhodobo nezamestnaní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niekedy môže byť dôvodom neúspechu absolútne banálna chyba.

#1 Nedostatočná kvalifikácia

Ľudia sa často uchádzajú o prácu, na ktorú im chýba kvalifikácia či vzdelanie. Personalisti takýchto uchádzačov nemajú dôvod zavolať na pohovor. Načo aj, keď nespĺňajú všetky požiadavky?

#2 Nekompletný životopis

Photo by rawpixel on Unsplash

Aj medzery v životopise môžu byť dôvodom na neúspech. Preto si pri jeho písaní dajte pozor na to, aby ste v ňom uviedli všetky dôležité informácie.

#3 Chyby v životopise

Gramatická chyba, ktorá bije do očí, i to, čo nevidíte na prvý pohľad. Ešte predtým, než pošlete životopis spoločnosti, si ho skúste poriadne skontrolovať. Aj maličká chyba môže môže zavážiť.

#4 Nerelevantné informácie

Photo by rawpixel on Unsplash

Každý životopis treba prispôsobiť aktuálnej ponuke. Ak v ňom uvádzate nerelevantné údaje, personalista nebude mať chuť pokračovať v čítaní. Preto každý životopis upravte na mieru. Zaberie vám to síce trošku času, avšak tá námaha rozhodne stojí za to.

#5 Chaotický životopis

Je dôležité, aby životopis nebol zdĺhavý a mal štruktúrovanú formu. Informácie, ktoré nie sú logicky či chronologicky usporiadané, určite neurobia dobrý dojem.

#6 Všeobecný motivačný list

Veľkou chybou je posielať ten istý motivačný list na viacero ponúk. Každý motivačný list, ktorý posielajte, prispôsobte aktuálnej ponuke. Čím je špecifickejší, tým lepšie. Ukážete ním, že o danú prácu máte skutočný záujem.

#7 Príliš krátky/dlhý motivačný list

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Nepreháňajte to s dĺžkou textu, ani sa neuspokojte s dvomi vetami. Motivačný list môže o vás vypovedať veľa. Preto si na ňom dajte skutočne záležať.

#8 Absencia referencií

Ak máte za sebou už zopár pracovných skúseností, tak sa nebojte pýtať si referencie od vašich bývalých zamestnávateľov. Stačí pár slov, v ktorých budú zhrnuté vaše kvality. Tie skutočne dokážu zavážiť.

#9 Nevhodné oblečenie

Ak vás už zavolali na pohovor, máte za sebou prvý krok k vysnívanej práci. Preto sa na ňom snažte čo najlepšie zapôsobiť. Vhodné oblečenie vám pomôže vytvoriť pozitívny prvý dojem.

#10 Nedostatok entuziazmu

Photo by Duncan Shaffer on Unsplash

Pri pracovnom pohovore je dôležité, aby ste ukázali aj trošku entuziazmu. S človekom, ktorý neukáže ani štipku emócií, sa komunikuje veľmi ťažko.

#11 Meškanie

Meškať na pracovný pohovor je neodpustiteľné. Ak naň príde neskoro, už sa vám zrejme nepodarí napraviť si reputáciu.

#12 Arogantnosť

Zdravé sebavedomie je niečo, čo chýba mnohým z nás. Preto sa ho nebojte ukázať aj na pracovnom pohovore. Dajte si však pozor, aby sa nezmenilo na nafúkanosť. Tá vám zmarí všetky šance na úspech.

#13 Nepripravenosť

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Nezabudnite sa seriózne pripraviť na pohovor. Naštudujte si základné informácie o spoločnosti. Je dobré, ak viete, do čoho idete. Ak nemáte ani zdanie o zameraní spoločnosti, len ťažko urobíte dobrý dojem.

#14 Nedostatok záujmu

Ku koncu pohovoru by ste mali prejaviť záujem, že túto pracovnú ponuku skutočne chcete. Tak dáte personalistovi najavo, že na pracovnom pohovore len nezabíjate čas, ale máte v sebe niečo, čo môže byť prínosné aj pre samotnú spoločnosť.

#15 Nezdvorilosť

Váš pracovný pohovor sa začína okamihom, keď vstúpite do budovy. Preto sa snažte správať slušne a zdvorilo ku všetkým ľuďom, s ktorými sa stretnete. Aj k vrátnikovi, upratovačke či ostatným ľuďom, ktorých stretnete na chodbe. To, ako sa k nim správate, o vás vypovie oveľa viac, než by ste si mysleli.

thebalancecareers
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov