Autor fotky: Andre Furtado na Pexels

Túto oblasť by sme naozaj nemali podceniť…

Samozrejme, každého robí šťastným niečo iné. Existuje však niečo, od čoho závisí šťastie každého jedného z nás – bez ohľadu na vek či pohlavie? Harvardským vedcom sa podarilo zistiť, že áno. Informoval o tom portál The Minds Journal.

Článok pokračuje pod videom ↓

Robert Waldinger, psychiater a profesor z Harvard Medical School, sa rozhodol zistiť, ktorá vec je pre naše šťastie najdôležitejšia a robí nás nielen šťastnými, ale aj zdravými. 

Jeho výskumný tím si uvedomoval, že nájsť všeobecnú odpoveď na túto otázku nebude jednoduchoé, pretože každého z nás robí šťastným niečo iné. Významnou premennou je aj to, že je obrovský rozdiel medzi krátkodobým a dlhodobým šťastím. 

Problémom je totiž to, že ako výskumný tím zistil, mileniáli ponímajú šťastie tak trochu inak. Ako jeho zdroj označili peniaze, slávu či bohatstvo. Po celom svete prevláda názor, že šťastie nám prinesie to, keď budeme pracovať tvrdšie, čím budeme zarábať viac. Je to však skutočne pravda? Prinesie nám to šťastie aj z dlhodobého hľadiska?

pexels.com

Aby to vedci zistili, krátkodobý výskum by, samozrejme, nepomohol. Výskum preto musel byť dlhodobý a výskumný tím sa tak rozhodol, že u respondentov bude sledovať kariérny život, ich fyzické i psychické zdravie a oblasť vzťahov až po dobu neuveriteľných 80 rokov. Je teda samozrejmé, že rokmi sa obmenili nielen výskumníci, ale i respondenti, no zber mimoriadne rozsiahlych dát viedol k získaniu výsledkov, ktoré naozaj mnohých prekvapili. 

Čo je teda tou jedinou vecou, od ktorej naše šťastie závisí najviac? Odpoveď pozostáva len z jediného slova.

Vzťahy.

Samotný Robert Waldinger sa k tomuto zisteniu vyjadril nasledovne: “Je prekvapujúcim zistením, že naše vzťahy a to, ako sme v nich šťastní, majú taký významný vplyv na naše zdravie. Dbať o svoje telo je dôležité, no ako sa ukázalo, dbať o svoje vzťahy je ešte dôležitejšie. Ak sú zdravé a dobré, my sme zdraví a šťastní.”

Ako teda môžete vidieť, vzťahy by pre nás mali byť naozaj prioritou. Či už tie partnerské, rodinné, priateľské či profesionálne. Určite preto stojí zato venovať im svoj čas i energiu. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov