Foto: Image by Enrique Meseguer from Pixabay

Už ste to niekedy zažili?

Už sa vám niekedy stalo, že sa vám snívalo, že ste sa prebudili? Ak áno, viete, ako veľmi nepríjemné to dokáže byť. Portál The Learning Mind popísal, ako môže falošné prebudenie vyzerať, a tiež to, aké sú jeho príčiny. Ich odstránením totiž môžete tejto nepríjemnosti zamedziť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

2 typy falošného prebudenia

Typ I

Tento typ je oveľa častejším. Snívajúci tu má skutočne pocit, že sa prebudil, a nič ho v tejto predstave neruší, pretože všetko je presne také, ako v realite. V sne teda vstane vo svojej posteli, ide do svojej kúpeľne, pripraví si svoje zvyčajné raňajky, a podobne. Keď sa prebudíte, zvyčajne sa necítite zle ani úzkostlivo, len sa nad všetkým pousmejete.

Typ II

Tento typ je menej častý a zároveň aj podstatne nepríjemnejší. V sne sa síce prebudíte, no po celý čas máte veľmi zlý pocit, že niečo jednoducho nie je v poriadku. Zmenené môže byť aj prostredie. Príjemné však nie je ani skutočné prebudenie – budete sa po ňom cítiť v strese a budete pociťovať úzkosť a tenziu.

Photo by John-Mark Smith from Pexels

Príčiny falošného prebudenia

Ak sa s falošným prebudením stretávate často, príjemné to určite nie je. U niektorých ľudí sa dokonca môže vyskytnúť aj niekoľkokrát počas noci. Ak mu chcete zamedziť, alebo ho aspoň obmedziť, skúste popracovať na odstránení problémov, ktoré sú jeho hlavnou príčinou. Patrí medzi ne: 

  • Nespavosť.
  • Chrápanie.
  • Časté nočné močenie.
  • Vŕzganie zubov v spánku. 
  • Únava. 
  • Hluk v okolí počas spánku. 
  • Syndróm nepokojných nôh. 

Ak sa však s falošným prebudením stretávate len výnimočne (bežne sa môže objaviť 1-2x do roka), je to v poriadku a nejde o nič nebezpečné. Veľmi častým je napríklad v prípade, keď sa bojíte, že zaspíte – napríklad ak máte skoro ráno nejaké dôležité stretnutie a podobne. Ak sa však často stretávate s falošným prebudením druhého typu, môže ísť o sprievodný symptóm úzkosti – vtedy je najlepšie obrátiť sa na odborníka. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov