foto: Martin Navrátil

Viete si predstaviť, že by ste boli na tak vychýrených pamiatkach úplne sami?

Pyramídy, Luxor, Abu Simbel… Nikde nikoho, len vy. Na jednej strane krásny pocit, ale na druhej smutný príbeh domácich ľudí, ktorí prišli nielen o prácu, ale aj o živobytie.

foto: Martin Navrátil

„Pred koronou tu bolo už zrána vyše 200 autobusov,“ povie mladý predajca suvenírov na parkovisku pred svetoznámou pamiatkou Karnak. Teraz miesto doslova zíva prázdnotou a len ja sa tu prechádzam medzi veľkolepými stĺpmi Karnaku. Miesto si pamätám z predchádzajúcich návštev ako preplnené, kde sa vám ani fotiť nechcelo. Teraz si vyberám zábery pomaly so 100-percentnou istotou, že na zábere nikto nebude. Užívam si pokoj miesta a prenášam sa do obdobia, aké to bolo, kým sem neprišli prví archeológovia.

foto: Martin Navrátil

„Všetko padlo. Zatvárajú sa hotely, reštaurácie, lode na Níle stoja,“ vraví mi manažér v 5-hviezdičkovom hoteli v Luxore, ktorý dnes dostanete za smiešnych 25 USD aj s raňajkami. Ceny tu nepadli o polovicu, ale v niektorých prípadoch aj o 90 percent. V spomínanom hoteli je vyše 200 izieb, ale dnes sa predalo len 5. Napriek tomu sa to považuje za úspech, že tu vôbec niekto je.

Pred svetoznámymi pyramídami v Gíze sa s priateľkou prechádzame hodiny a nestretávame žiadnych turistov. Nemusíme robiť kompromisy v podobe skorého vstávania, aby sme si odfotili pamiatky ako-tak prázdne.

foto: Martin Navrátil

„Nás Egypťanov to zasiahlo tragicky. V našom štáte nemáme niečo také ako sociálne zabezpečenie. Čo si nezarobíš, to nemáš. Tento rok je pre mnohých ľudí a ich biznisy likvidačný,“ povie ďalší neznámy predajca suvenírov a pokúsi sa mi predať ťavu z alabastru.

Možno aj preto Egypt uvoľnil svoje reštrikcie a chce sem nahnať čo najviac turistov. Ak neletíte do Káhiry, kde sa treba preukázať negatívnym testom na Covid-19, ale do Hurghady, tak ani neplatíte za víza a test vám spravia na mieste za menej peňazí ako na Slovensku. Lenže chceli by ste byť v Hurghade, kde je všetko prázdne? Polovica atrakcií je zavretá a vy sa prechádzate po meste duchov.

foto: Martin Navrátil

Áno, spočiatku som sa z toho celého tešil. Mal som egoistický nič nehovoriaci pocit víťazstva, ktorý však neskôr išiel do úzadia. Je síce krásne byť v Údolí kráľov sám, ale po chvíli vám to začne pekne liezť na nervy. Možno sme si príliš zvykli na ruch okolo nás a nevieme sa vysporiadať s prázdnymi miestami.

Jediné miesto, kde mi to nevadilo, bola oáza Siwa v púšti pri líbyjských hraniciach. Tým, že ceny padli, som si objednal auto a brázdil som krajinu faraónov rôznymi smermi. Mnoho ľudí má sen vidieť pamiatky, ktoré kopírujú rieku Níl, ale keď uvidíte, čo sa ukrýva na západ od Káhiry, budete v šoku. Oáza Siwa niekomu pripomína skalné mestá v Maroku alebo v Iráne. Len tu sú predsa len lepšie zachované a málo sa o nich vie.

foto: Martin Navrátil

Ten, kto chce vidieť ľudoprázdne pamiatky v Egypte za veľmi nízke ceny, nech vycestuje. Len buďte pripravení, že po chvíli vám to celé príde akési čudné.

Ako logicky precestovať Egypt? Aký je dnes rozpočet, ktorá doprava a čo vidieť? Pozrite si podrobný cestovateľský itinerár tu – Egypt – cestovateľské rady, tipy a itinerár – Travelistan.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov