Foto: Image by WikiImages from Pixabay

Ako býva zvykom, jeho diela získali na hodnote až po jeho smrti.

Havran, Zradné srdce, Pád domu Usherovcov, či mnohé iné. Edgar Allan Poe bol autorom spravidla fantastických a mystických príbehov, ktoré zväčša okorenil detektívnymi a hororovými prvkami. Niekedy však boli až také výrazné, že mnoho ľudí malo a dodnes i má pochybnosti o jeho “normálnosti”. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niet sa však čomu čudovať. Edgar Allan Poe mal mimoriadne ťažký život, ktorý jeho tvorbu určite ovplyvnil. Týchto 7 vecí, ktoré spísal portál Brightside, ste o ňom napríklad zrejme nevedeli. 

#1 Autor osirel, keď mal len 2 roky. Jeho matka zomrela na tuberkulózu a len 3 dni na to zomrel aj jeho otec (ktorý sa však o rodinu aj tak nestaral). 

#2 Ako poetovi sa mu nedarilo, šťastie preto skúšal v armáde. Jeho prvej knihe sa vôbec nedarilo a nevenovala sa jej žiadna pozornosť, aby zarobil, prihlásil sa preto do armády. Tam dosiahol najvyššiu možnú hodnosť, akú vzhľadom na svoje postavenie dosiahnuť mohol. 

#3 So svojím opatrovníkom (Johnom Allanom), ktorý si ho vzal do starostlivosti po tom, ako osirel, mal veľmi zlý vzťah. Odmietol ho dokonca prijať aj na smrteľnej posteli. 

Image by WikiImages from Pixabay

#4 Keď mal 27, oženil sa so svojou 13-ročnou sesternicou. Jeho literárna kariéra sa vtedy trocha stabilizovala. Jeho manželka však zomrela na tuberkulózu, keď mala 24 rokov. 

#5 Svoju najznámejšiu báseň Havran predal len za 9 dolárov – napriek tomu, že báseň bola už vtedy dosť úspešná. 

#6 Lásku našiel opäť so Sarah Helenovou, ktorá sa takisto venovala písaniu básní. Súhlasila so sobášom, no Edgar musel sľúbiť, že prestane piť. Vydržalo mu to presne 2 dni. 

#7 Hneď potom vyhľadal svoju mládežnícku lásku, Sarah Roysterovú. 2 týždne potom však záhadne zomrel a dodnes nikto nevie, či bola príčinou jeho smrti samovražda,vražda, cholera, hypoglykémia, syfilis či chrípka. Na jeho pohreb prišlo len 7 ľudí a trval iba 3 minúty. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov