Image by Sofie Zbořilová from Pixabay | Image by Andrew Martin from Pixabay

Ak sa vám bude chcieť, môžete si týmto šialeným experimentom skrátiť dni strávené doma.

Predstavte si, že máte so svojou polovičkou romantický večer, a pritom, ako vedľa seba ležíte v posteli, si navzájom intenzívne hľadíte do očí. Po nejakom čase vás však vydesí, že človek, ktorého milujete, na seba nabral podobu príšery či mimozemšťana. Je to normálne? Ako informoval portál Your Tango – na počudovanie je, a dokonca úplne normálne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Očný kontakt je v našej spoločnosti jednoducho nenahraditeľný, no tak, ako vie byť užitočný, môže v niektorých prípadoch spôsobiť aj problémy. To, čo sme popísali vyššie, sa totiž skutočne deje, a nazýva sa to Troxlerov miznúci fenomén. Jeho pointa spočíva v tom, že ak niekomu dlho hľadíme do očí, naša myseľ sa odpúta od zvyšku prostredia, a všetko navôkol začne miznúť. Problémom je, že objekt, ktorému venujeme plnú pozornosť, vtedy úplne mení svoju podobu. 

Image by Felix Lichtenfeld from Pixabay

Popísala to aj štúdia z roku 2015 uverejnená v Psychiatry Research. Poďla záverov vedcov môže intenzívny 10-minútový očný kontakt skutočne spôsobiť halucinácie, v rámci ktorých začneme vidieť príšery alebo zdeformované tváre. Až 90 % respondentov tohto výskumu začalo po 10 minútach pozorovať zmeny na tvári osoby, ktorej hľadeli do očí. Až 75 % z nich sa dokonca daná tvár zmenila na tvár nejakej príšery, a 15 % z nich začalo vidieť tvár niekoho zo svojich príbuzných. 

Prečo sa to ale deje? Psychológ Giovanni Caputo, vedúci tejto štúdie, vysvetľuje tento bizarný jav tým, že ide o dôsledok “návratu do reality”, kedy sme pod vplyvom nedostatku senzorickej stimulácie zažili zmenený stav vedomia. Dodáva tiež, že keď sa náš mozog “prebudí”, na chvíľu prenesie naše podvedomé myšlienky na tvár druhej osoby. 

Ako teda môžete vidieť, ide o naozaj zaujímavý experiment, ktorý si môžete vyskúšať aj v pohodlí svojho domova. Výsledky vás pravdepodobne prekvapia – ťažko však vopred povedať, či príjemne alebo nepríjemne. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov