Foto: Instagram.com(@macedonia.timeless, @perfect_macedonia )

Z Bratislavy sa dá dnes celkom lacno dostať do Skopje, hlavného mesta Macedónska.

Rezervuj si letenky s WizzAir a v Skopje si za menej ako dve hodiny. Krajina, ktorá nepraská vo švíkoch, keď zrátame počet turistov, no miesto, ktoré sa môže pýšiť krásnymi národnými parkmi, jazerami a horami. Balkán mal vždy niečo do seba a Macedónsko to môže iba potvrdiť. Vitaj!

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímavosti o Macedónsku


TIP: Najlacnejšie letenky do mesta Skopje nájdete tu.


Skopje je zvláštne mesto


Hlavné mesto Macedónska, Skopje, je zaujímavé miesto. Niekomu sa páči, inému vôbec. Mesto je veľmi pekne rozvinuté a turistická infraštruktúra na celkom vysokej úrovni. Nikde nie je problém nájsť reštauráciu, kaviareň či zaplatiť za obed kartou. Skopje prešlo v posledných rokoch mnohými renováciami, ktoré (vraj) stáli až 300 miliónov eur. To sa však nepáčilo miestnym obyvateľov, ktorí sa vyjadrili, že chcú radšej prácu, ako sochy a enormne veľké fontány.

Výsledkom je zaujímavý úkaz – moderné, pekné a čisté mesto v relatívne chudobnej krajine s nezamestnanosťou až 21% (jún 2018). Každopádne, pre oko turistu je Skopje veľmi príjemné. Historické centrum Old Bazaar je časť, kde chceš stráviť najviac času. Osmanský historický nádych s množstvom zašitých kaviarní pôsobí naozaj príjemne. No a určite neminieš ani Millenium Cross, ktorý stojí vysoko nad mestom.

Kaňon Matka má najstaršie umelé jazero Macedónska


Ako som spomenul vyššie, Macedónsko nie je iba o mestách. Práve naopak. Len približne pol hodinu jazdy autobusom od Skopje nájdeš krásny kaňon Matka. Ide o najobľúbenejšiu víkendovú destináciu obyvateľov z okolia a nachádza sa tu tiež niekoľko historických kláštorov posadených v strmých skalách. Súčasťou kaňonu je aj jazero Matka, o ktorom sa hovorí, že ide o najstaršie umelé jazero v krajine.

Odporúčam ti ubytovať sa tu – predsa len, osobne si myslím, že kaňon Matka je príjemnejšie miesto na víkend, než rušné Skopje plné trúbiacich áut. Síce som tadeto len prechádzal, už z okna autobusu ma zaujala dramatická príroda, vysoké skalné bralá a zeleň.

Jazero Ohrid

Foto: Pixabay.com

Každý, kto videl jazero Ohrid na vlastné oči sa zhodne na tom, že ide o najkrajšie miesto v Macedónsku. Hovorí sa, že najkrajší čas na jeho návštevu je jeseň, kedy sa všetky stromy vyfarbia do oranžova a červena a ide o naozajstné prírodné divadlo.

Avšak, odporúčam ti prenajať auto, keďže okolo celého jazera vedie veľmi panoramatická cesta, ktorú by si si z autobusu veľmi neužil.

Cestovateľský blog Bez Mapy, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013, sa stal jedným z načítanejších slovenských blogov a zároveň mojim zamestnaním na plný úväzok.
Uložiť článok

Viac článkov