Foto: Pixabay.com, screen (Milan Bez Mapy)

Keď začala Laudamotion z Viedne predávať letenky do Palmy na Malorke za 9 € spiatočne, neváhal som.

Podobne, ako väčšina ostatných Slovákov, ktorých som stretol v lietadle, sme boli ochotní privstať si, aby sme stihli skorý ranný odlet o šiestej. Mal som pocit, že sme tam len my. Ísť na Malorku na otočku znie možno ako šialený nápad, no sám som bol prekvapený, koľko som toho stihol presne za 14 hodín.

Článok pokračuje pod videom ↓

Lacné letenky na Malorku

Centrum mesta s historickými katedrálami

Palma je hlavné mesto ostrova, ktoré má tiež významný prístav a práve tu žije viac ako polovica obyvateľov Malorky. Zaujímavé je, že letisko patrí medzi najvyťaženejšie v Európe. Malorka je veľmi obľúbená destinácia pre nemeckých a britských turistov, čomu sú tu značne prispôsobené aj ceny. Pamätám si, keď som tu bol prvýkrát pred 10 rokmi, všetko (od ubytovania, cez dopravu a ceny v reštauráciách) stálo o polovicu menej. Nuž…

foto: Milan Bez Mapy

Katedrála na Malorke patrí medzi najznámejšie svetové katedrály. Dokončená v roku 1601 tu hrdo stála presne 250 rokov, kým ju zničilo zemetrasenie v roku 1851. Našťastie, najznámejší španielsky architekt, Antoni Gaudí, sa podieľal na jej obnove a aj vďaka nemu vyzerá dnes tak majestátne. Ďalšou zaujímavou zastávkou je určite Bellever Castle, ktorý stojí priamo nad mestom. Dá sa sem vyjsť peši úplne bez problémov a minimálne kvôli tomu výhľad tu stojí za to. Hrad je obkolesený parkom s ihličnatými stromami, ktoré sú typické pre Stredomorie. Stojí tu od roku 1300 a pôvodne išlo o kráľovskú rezidenciu. Neskôr slúžil ako väzenie. No a dnes, klasicky, tu nájdeš múzeum.


Tip: Najlacnejšie letenky na Malorku nájdete TU.


Zo samotného mesta tiež odporúčam prechádzku úzkymi uličkami historického centra a prechádzku po mestskej promenáde.

Paella, tapas a sangría

Nebola by to návšteva Španielska bez dobrého jedla a vína. Ak sa teda sangría dá nazvať vínom, haha. Ak sa ti podarí letenku na jeden deň kúpiť počas týždňa, určite využí niektoré zo spomínaných obedových menučiek. Ako som spomenul, reštaurácie sú v Palme celkom drahé, no typické menučká sú kvalitné a ja som sa najedol dosýtosti. Výhodou je, že k nim často servírujú sangríu, čo je typický alkoholický nápoj zo Španielska. Mnohokrát ide o lacnejšie víno s ľadom a tropickým ovocím.

foto: Milan Bez Mapy

Ochutnaj tiež tapas a paellu, ktorú ti spravia aj vegetariánsku. Nech to však znie akokoľvek fancy, ide o rizoto, hahaha.

Pláže, pláže, pláže, pláže

foto: Milan Bez Mapy

Malorka je o plážach. Keď sa budeš chcieť presúvať lacno po ostrove, hľadaj autobusy označené slnkom. Tie jazdia k plážam počas sezóny, to je od apríla do septembra. Na Malorke je nespočetne veľa nádherných pláží, no platí pravidlo, že čím ďalej od Palmy, tým lepšie. Za najkrajšiu pokladám pláž Cala Agulla, ktorú som však nenavštívil, keďže je na druhej strane ostrova.

foto: Milan Bez Mapy

Palma má tiež svoju pláž, Playa de Palma, no nie je ničím zaujímavá a more tu vôbec nie je tyrkysové. Ak stíhaš, vybehni autom za mesto a navštív Formentor, alebo moju obľúbenú Illetas.

 

Cestovateľský blog Bez Mapy, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013, sa stal jedným z načítanejších slovenských blogov a zároveň mojim zamestnaním na plný úväzok.
Uložiť článok

Viac článkov