foto: Milan bez Mapy, interez.sk

Keď som povedal mame, že idem na mesiac do Kolumbie, nasledoval štandardný monológ, ktorý, samozrejme, obsahoval slová ako vraždy, kokaín, marihuana, únosy a vydieranie.

Nuž, a nebola jediná. Zistil som, že túto mienku o Kolumbii má hádam každý Slovák. Je preto v mojej zodpovednosti, po mesiaci strávenom v Kolumbii, uviesť veci na pravú mieru. Ako to teda s tou Kolumbiou a drogami vlastne je?

foto: Milan bez Mapy, interez.sk

Hlavné mesto Bogotá má viac ako 10 miliónov obyvateľov

To je viac, ako celé Slovensko. Bogotá nepatrí k najkrajším mestám Kolumbie a na ňu by mi bohato stačili dva dni. Moja chyba, že som tu ostal desať dní. Bogota je v nadmorskej výške viac ako 2000 metrov nad morom, čo sa odráža na jej počasí. Teplota tu málokedy vystúpi na viac ako 15 stupňov a pravidelný dážď robí toto mesto upršaným a sychravým počas celého roka. Dodnes sa tu však neodporúča prechádzať po zotmení v uličkách. Samozrejme, že som si nedal povedať a hneď som mal na krku divne vyzerajúcich týpkov, ktorým som nerozumel.

Cez deň je Bogotá bezpečné mesto plné turistov, ktorí milujú historickú časť La Candelaría s farebnými domami v koloniálnej architektúre, pohľad na mesto z kopca Monserrate a tanečníkov salsy na námestí Plaza Bolivar.

Medellín bol kedysi najnebezpečnejšie mesto na svete

Ak mi ešte raz niekto do komentára napíše slovo „Narcos“, asi mu zruším Facebook. Tento seriál „preslávil“ Medellín v nepeknom svetle, no v súvislosti so skutočnými udalosťami, ktoré sa v Medellíne odohrávali pred niekoľkými rokmi. Mesto bolo dlho drogovým centrom Kolumbie a miestom, ktorému by si sa v 90. rokoch chcel určite vyhnúť.

Ako vyzerá Medellín dnes? Je vzorom pre celú Južnú Ameriku. Kolumbia investovala do Medellínu nemalé financie, aby sa drogová povesť aspoň trochu zmiernila. Medellín aktuálne patrí medzi NAJbezpečnejšie mestá Kolumbie a Južnej Ameriky, a ako jediný v krajine má vlastné metro. V časti El Poblado sa turisti cítia, ako keby sa prechádzali ulicami Lisabonu či Bruselu. Množstvo reštaurácií, kaviarní, hotelov a parkov. To je Medellín dnes.

foto: Milan bez Mapy, interez.sk

Stále si však musíš dávať pozor. Lebo v Kolumbii nikdy nevieš, s kým máš dočinenia. Jednu zaujímavú príhodu s políciou som zahrnul medzi tri znepokojujúce zaujímavosti o Kolumbii, na ktoré som počas svojej mesačnej cesty narazil.

Turistická Cartagena patrí k perlám Karibiku

Aspoň sa to hovorí. Pláž „Playa Blanca“ je označovaná za jednu z najkrajších v Karibiku a rozhodne je táto časť Kolumbie aj najdrahšia. Mrakodrapy, luxusné hotely s bazénmi, široké námestia plné barov, kde sa tancuje salsa a divoký nočný život. To je dnešná Cartagena. Pozor však na extrémne horúčavy a vysokú vzdušnú vlhkosť. Táto vražedná kombinácia robila môj desaťdňový pobyt v Cartagene neznesiteľným a tešil som sa, keď som napriek všetkej tej nádhere a koloniálnej architektúre odišiel do San Francisca.

foto: Milan bez Mapy, interez.sk
foto: Milan bez Mapy, interez.sk

Drogy

Drogy stále v Kolumbii sú, no už sa o nich toľko nehovorí. Žeby zámerne? Jednak kartely nechcú medzinárodnú pozornosť (preto sú turisti relatívne v bezpečí) a po druhé, vláda sa snaží obchod s drogami úplne uzemniť. Počas mesiaca cestovania po Kolumbii som však s drogami prišiel do styku dvakrát. Najskôr s marihuanou a potom kokaínom.

Marihuanu naozaj nie je ťažké zohnať a chalani v mojom hosteli v Guatapé sa rozhodne netajili tým, koľko za ňu zaplatili. Päťdesiat gramov trávy tu stojí 2,50 €. Žeby sa chválili, aký super obchod vyjednali? Ako som sa prechádzal uličkami večernej Cartageny a užíval si, že na mňa po celom dni nepraží Slnko, pristavil sa ku mne týpek a začal mi ponúkať kokaín. Keď som mu povedal, že nie, ďakujem, ponúkol mi vzorky zdarma. Prišlo mi to veľmi smiešne, akoby sme sa bavili o novej príchuti jogurtu. Zasmial som sa a on odišiel.

foto: Milan bez Mapy, interez.sk

Ako je to teda s tými drogrami v Kolumbii? Nuž, drogy tu sú, ako všade. Ak si ale úplne bežný turista, ktorý ich nevyhľadáva, dostaneš sa k nim len veľkou náhodou alebo úplne okrajovo. Viac drog som videl doma v Bratiske, než v Kolumbii. Ešte dlho potrvá, kým sa krajina zbaví tejto nálepky, ale na našu obranu, Kolumbijčania si stále myslia, že existuje Československo. A ani to nie je pravda…

Viac fotografií z Kolumbie si pozri v našej galérii

Cestovateľský blog Bez Mapy, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013, sa stal jedným z načítanejších slovenských blogov a zároveň mojim zamestnaním na plný úväzok.
Uložiť článok

Viac článkov