Autor fotky: Valentin Antonucci na Pexels

Máte túto vlastnosť?

Ako ukázal výskum, ľudia, ktorí disponujú touto vlastnosťou, majú vyššie IQ. Ak ju teda máte aj vy, je to dobré znamenie, a môžete ju využiť vo svoj prospech. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa podarilo vedcom dokázať, touto vlastnosťou je zvedavosť. Informoval o tom portál Spring

Ľudí, ktorí sú prirodzene zvedaví, charakterizujeme ako tých, ktorí sa pýtajú na veľa vecí, majú radi prekvapenia, vyhľadávajú “senzácie”, zaujímajú sa o viacero oblastí, a vždy si nájdu čas na hľadanie nových nápadov. 

Ako sa ukázalo, inteligencia spojená so zvedavosťou sú ideálnymi predispozíciami na úspech vo viacerých životných oblastiach. 

Autor fotky: Nathalie Payares na Pexels

Ako sa vyjadrila Dr. Sophie von Stumm, hlavná autorka štúdie: “Zvedavosť je hlad po objavovaní.” Dodáva, že zvedavosť môže mať viacero foriem – spadá do nej napríklad čítanie kníh vo voľnom čase, ale rovnako tak napríklad aj spoznávanie nových krajín či objavovanie nových chutí a jedál. 

Vedecký tím sformuloval svoje závery po preštudovaní približne 200 už vykonaných a samostatných štúdií, ktorých sa dokopy zúčastnilo cca 50-tisíc respondentov. Všetky štúdie boli zamerané na skúmanie prepojenia medzi zvedavosťou a inteligenciou. 

Výsledky štúdie potvrdili, že zvedavým ľuďom sa naozaj darí lepšie – ako pri štúdiu, tak aj v práci. Spolu so zvedavosťou ale súvisia aj ďalšie pozitívne vlastnosti – ukázalo sa napríklad, že zvedaví ľudia sú výkonnejší, efektívnejší, disciplinovanejší a viac sa snažia o dosiahnutie úspechu. 

Dr. Sophie von Stumm dokonca hovorí o tom, že ľudia s prirodzenou zvedavosťou nielenže dosahujú lepšie výsledky v IQ testoch, ale sú aj tými najlepšími zamestnancami, nakoľko majú veľký rozvojový potenciál. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov