Foto: unsplash.com

Kapacita na zapamätávanie si tvárí môže byť neobmedzená.

Celý náš život si spomienky spájame s tvárami a s jednotlivými ľuďmi. Dokážeme si spomenúť, ako vyzerali naši spolužiaci zo základnej školy, dokážeme si spomenúť na našich susedov či hercov z našich obľúbených seriálov. Počas dňa sa stretneme naozaj s veľkým počtom tvárí a neustále stretávame nové a nové. Ale koľko z týchto tvárí sa naozaj nachádza „uložených“ v našej hlave? Alebo respektíve, koľko ich tam dokážeme vtesnať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Presne tomuto problému sa venovali vedci z Yorskej univerzity. Snažili sa prísť na nejaké konkrétne číslo a odhadom tvrdia, že človek dokáže poznať až 5 000 tvárí. Toto obrovské číslo samozrejme hovorí len o počte tvárí, ktoré by nám mohli byť povedomé, nie o tých, ktoré by sme vedeli aj reálne rozpoznať. No aj napriek tomu je to dosť. Veď predstavte si päť tisíc ľudí, je to naozaj obrovská masa.

Vedci urobili krátky experiment

Tieto informácie zistili na základe jednoduchého experimentu. Vedci sa opýtali dvadsaťpäť člennej skupinky vo veku 18 až 61 rokov na zoznam ľudí, ktorých tváre by dokázali rozpoznať. Vedci im pomohli poskytovaním rôznych informácii, ako napríklad, že sa majú zamerať na kolegov, rodinu, priateľov, celebrity, ktoré poznajú a podobne.

unsplash.com

Následne im vedci ukázali niekoľko obrázkov známych ľudí a tak zistili, koľko z nich dokážu ľudia ihneď rozoznať a koľko z nich im bolo iba povedomých. Na základe tohto experimentu vyvodili výsledky, ktoré prekvapili nejedného z nich.

Človek je schopný mať v hlave uložených až 5 000 tvárí

Zistili, že bežný človek dokáže „mať v hlave“ v priemere až päť tisíc rôznych tvárí – najmenej okolo tisíc a najvyššie namerané hodnoty boli až neuveriteľných desať tisíc tvárí. Táto odchýlka môže byť spôsobená prostredím, v ktorom boli ľudia vychovaní – napríklad mesto či dedina, alebo ako často boli vystavovaní médiám.

Náš mozog má obrovskú kapacitu pre zapamätávanie si jednotlivých objektov, no zapamätať si tvár je oveľa zložitejšie. A keď si ešte zoberiete do úvahy fakt, že ženy vyzerajú inak s mejkapom či bez, alebo že niekedy stačí iný uhol či osvetlenie a tvár sa môže razom zmeniť, potom je naša „zbierka tvárí”, ktorú si so sebou nosíme v našich hlavách, naozaj pozoruhodná.

Takže nabudúce, ak budete nešťastný z toho, že si nedokážete niekoho zapamätať, alebo že tváre sú vaším kameňom úrazu, potom si spomeňte na to, že je to s vami naozaj omnoho lepšie, než si myslíte. Máte schopnosť mať v hlave uložených až päť tisíc ľudí. Na to už naozaj neexistuje žiadna výhovorka.

unsplash.com
psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov