Foto: Photo by Ivan Obolensky from Pexels

Ako sa správate, keď máte nedostatok spánku?

Každý z nás reaguje na spánkovú depriváciu inak. Niektorí sú podráždení, iní nadmerne hladní, ďalší sú, paradoxne, extrémne kreatívni, na ďalších zas nedostatok spánku nijak extrémne nevplýva. Vedeli ste však, že tieto rozdielnosti závisia aj od typu našej osobnosti?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa totižto podarilo zistiť tejto štúdii, introverti a extroverti reagujú na nedostatok spánku inak. Čo si myslíte, ktorá skupina je na takúto záťaž citlivá menej?

Ak ste tipovali introvertov, odhadovali ste to správne. Interoverti majú totiž v porovnaní s extrovertmi oveľa lepšiu schopnosť vysporiadať sa so spánkovou depriváciou. Vedcom sa totižto podarilo zistiť, že práve introverti boli schopní v testoch zameraných na pozornosť obstáť mimoriadne dobre, a to aj napriek tomu, že boli bez spánku už 22 hodín. 

pexels.com

Vedci vysvetľujú, že to môže byť spôsobené tým, že introverti majú vo všeobecnosti citlivejšie kortikálne oblasti, pričom extroverti tento znak nevykazujú. Pravdepodobne aj preto sú po prebdenej noci oveľa viac ospalí, než introverti. 

Štúdia zároveň priniesla ešte jedno zaujímavé zistenie, a to síce, že extroverti potrebujú na “zotavenie sa” z prebdenej noci viac času, než introverti. 

Či už sa radíte k introvertom alebo k extrovertom – súhlasíte so zisteniami tejto štúdie?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov