Foto: Photo by Marcelo Chagas from Pexels

Keď však budete ich príznaky poznať lepšie, bude to pre vás jednoduchšie.

Určite aj vy mávate obdobia, kedy sa vám nič nechce, na nič nemáte energiu, a ste zo všetkého znechutení. Môže to prerásť až do stavu, kedy si prestanete plniť svoje pracovné či školské povinnosti. Problém však je, že takéto príznaky nemá len obyčajná lenivosť, ako aj depresia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako ich teda rozoznať? Viac o tom napísal portál Learning Mind. 

Znaky lenivosti 

Prokrastinácia. Áno, prokrastinujú aj ľudia s depresiou. Rozdiel medzi nimi je však obrovský. Ľudia s depresiou alebo depresívnou epizódou totiž nemajú energiu vôbec na nič, zatiaľčo leniví ľudia nemajú energiu na prácu, no majú ju napr. na to, aby išli von s priateľmi. 

Žiadne fyzické príznaky. Pokiaľ vás netrápia nejaké fyzické bolesti, alebo ak si dokážete ísť zacvičiť (problém je len ten, že sa vám nechce), o depresiu s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde. 

Unudenosť. Ak vás nič nebaví a na nič nemáte energiu, dôvodom môže byť to, že ste jednoducho unudení. Ak by ste si našli niečo, čo by vás naozaj bavilo, verte, že tento problém by zmizol.

Photo by Ekaterina Bolovtsova from Pexels

Znaky depresie

Žiadna energia. Ľudia s depresiou nemajú veľakrát energiu ani len na to, aby vstali z postele. Takisto ani tie najjednoduchšie činnosti nedokážu spraviť ani s tým najväčším sebazaprením. 

Žiadna sexuálna túžba. Ide o znak depresie, ktorý sa pri lenivosti nevyskytuje. Sex je u ľudí s depresiou jednoducho to posledné, na čo by pomysleli. 

Prejedanie sa/žiaden apetít. K depresii sa tiež veľakrát pridajú aj problémy s jedením, kedy sa človek buď prejedá, alebo naopak, neje vôbec. 

Uviaznutie v minulosti. Ak depresiu spôsobila nejaká udalosť v minulosti, človek v nej často uviazne, a jednoducho sa z nej nedokáže dostať. 

Ide o depresiu alebo o lenivosť?

Zistiť, o čo ide, by nemalo byť až také náročné. Ako môžete vidieť, depresia má oveľa vážnejšie príznaky, a okrem toho je dlhodobá. Ak ste však na pochybách, určite je najlepšie poradiť sa s odborníkom, aby ste predišli komplikáciám, aké môže depresia spôsobiť. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov