Môžeme zabudnúť na zdravé jedlo a pohyb?

Klásť si túto otázku nás prinútila nová psychologická štúdia, ktorá otriasla základmi chudnutia ako takého. Vedcom sa v nej totižto podarilo dokázať, že pri chudnutí zohráva ešte väčšiu úlohu než jedlo či pohyb naša myseľ.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetkých to samozrejme prekvapilo, no ukázalo sa, že naša myseľ zohráva pri chudnutí obrovskú úlohu a dokáže ho urýchliť až osemnásobne, čo teda v žiadnom prípade nie je zanedbateľné.

Vedci testovali konkrétne metódu FIT, teda funkčný tréning predstavivosti. Participantom výskumu sa počas jeho trvania podarilo z pásu zhodiť v priemere 4,3 centimetra a v chudnutí pokračovali aj po jeho ukončení.

Najzaujímavejšie však je to, že k chudnutiu dochádzalo bez toho, aby participanti upravili svoju stravu alebo bez zvýšenia pohybovej aktivity. Štúdie sa zúčastnilo celkom 141 participantov, pričom svoju životosprávu neupravil žiaden z nich. Polovica participantov sa pravidelne zúčastňovala FIT psychologických terapií, druhá skupina len pravidelne viedla motivačné rozhovory o chudnutí.

Po 6 mesiacoch sa dokázalo, že ľudia využívajúci FIT techniku schudli v priemere 4 kilogramy, zatiaľčo ľudia využívajúci len motivačné rozhovory schudli v priemere 0,7 kilogramu. FIT terapie pritom využívali predovšetkým predstavivosť participantov a snažili sa ju u nich zamerať na predsatvu o ich fyzicky dokonalom ja. Participanti si teda pravidelne predstavovali, ako by vyzerali po želanej zmene, ako by sa cítili a ako úspešne by sa im darilo štíhlu postavu udržiavať.

Foto: pexels.com

Presnejší postup práce vysvetľuje Dr. Solbrig, jeden z odborníkov na techniku FIT: “Začali sme s cvičením o citróne. Participantov sme požiadali, aby si predstavili, že tento citrón držia, stláčajú ho, odšťavujú ho. Tiež sme ich požiadali, aby si predstavili, že si citrónovú šťavu kvapnú do očí – aby si uvedomili, ako prepojená je naša predstavivosť s našou fyzickou stránkou.”

Keď zvládli participanti toto, boli pripravený na ďalšiu časť: “Pokračovali sme tým, že sme im ukázali, ako si predstavovať, že sú štíhli. Chceli sme, aby precítili všetky výhody štíhlej postavy, pýtali sme sa ich napríklad, aké výhody by im to prinieslo, ako dobre by sa cítili, aký dobrý pocit by zo seba mali a podobne.”

Ide o mimoriadne zaujímavé zistenie, čo poviete? V každom prípade však určite nesmieme podceniť zdravú a striedmu stravu a takisto ani pohyb – o obe by sme sa predsa mali snažiť aj kvôli svojmu zdraviu, nielen kvôli štíhlej postave.

Pozri aj: Neverte všetkému. Toto je 12 trikov, ktorými sa s nami náš mozog (nepekne) zahráva

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov