Foto: pixabay.com

Verejne sa k tomu radšej nepriznávajte, ale v tichosti si to priznať môžete.

Hovoríte si čoraz častejšie, že čím ste starší, tým viac nenávidíte ľudí? Možno vás to “poteší”, ale ani zďaleka nie ste jedinou osobou s podobnými myšlienkami. Aj psychológia však hovorí, že pre nenávisť existuje hneď viacero dôvodov. V dokonalom svete plnom ideálov by ste zbožňovali každého, koho na ulici stretnete, všetci ale veľmi dobre vieme, že realita je iná. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal aj portál The Minds Journal. Nie každý je súcitný, empatický, veľkorysý či láskavý a tak môžete mať pocit, že čím ďalej, tým viac ľudí nenávidíte. Psychológia vysvetľuje, že na to môžete mať týchto 5 rôznych dôvodov.

#1 Máte privysoké očakávania

Prvým dôvodom môže byť to, že naivne očakávate, že každý má s vami dobré úmysly a je milý, ohľaduplný a vždy dobre naladený. Takto to ale, žiaľ, nefunguje. Čím viac ľudí, ktorí doslova trhajú tento váš ideál na kúsky stretávate, tým viac ich neznášate. 

#2 Bojíte sa ich

Ako vysvetľuje aj psychologička Allison Abrams, pre ľudí je prirodzené, že sa bojíme toho, čo je iné. Ak teda spoznáte niekoho, kto bude mať diametrálne odlišné názory od tých vašich, bude uctievať iné hodnoty a bude mať úplne iné záujmy, môže sa stať, že voči nemu podvedome začnete pociťovať nenávisť. Je to ale len prirodzeným obranným mechanizmom a môže za to náš strach. 

#3 Bojíte sa sami seba 

Psychologička Dana Harron zas upozorňuje na fakt, ktorý často a radi zámerne prehliadame — a to síce, že na druhých veľmi často nenávidíme to, čo nám prekáža na nás samých. Ak teda napríklad niekoho neznášate pre jeho nerozhodnosť, je možné, že práve táto vlastnosť vás štve na vás, akurát si to odmietate priznať. 

#4 Nemáte dostatok empatie

Empatia je schopnosť vcítiť sa do situácie toho druhého. Áno, niekedy je to síce ťažké, avšak pokiaľ nie sme schopní cítiť a rozumieť, čo prežívajú druhí, prirodzene voči nim budeme pociťovať akýsi odpor. 

#5 Chýba vám súcit k sebe samému

Keď vám chýba súcit k sebe, bude vám chýbať súcit aj k iným. Keď si doprajete viac sebalásky a začnete sa akceptovať presne takí, akí ste, získate viac pochopenia aj pre iných a sami uvidíte, že váš vzťah k nim sa začne meniť k lepšiemu. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov