Nebuďte otrokom vlastnej minulosti a osloboďte sa.

Bolestivé udalosti v živote v nás zanechávajú jazvy. Niektoré sú hlbšie ako druhé, no všetky bolia. A tá bolesť potom zostáva v našich životoch naozaj dlho. Možno sa vám zdá, že nech sa snažíte akokoľvek, stále to bolí rovnako, presne ako v prvý deň. Ale pamätajte si, že každá búrka raz prehrmí a nakoniec sa na oblohe aj tak objaví slnko. 

Článok pokračuje pod videom ↓

A ak chcete, aby bolesť z vášho života zmizla, potom sa riaďte týmito štyrmi krokmi.

#1 Odpustite tým, ktorí vás zranili

Bude to ťažké. Vlastne nielen to, bude to jedna z najťažších vecí, ktorú budete musieť urobiť. Ale taktiež je to niečo veľmi potrebné. Ak sa chcete v živote pohnúť ďalej, ak chcete uzavrieť jednu kapitolu a začať písať druhú, potom musíte odpustiť. Odpustiť tým, ktorí vás zranili najviac.

Keď budete v sebe držať všetky tie negatívne pocity ako hnev, nenávisť či dokonca túžbu po pomste, je to akoby ste v tele mali jed, ktorý vás pomaly, no určite zabíja. Je to, akoby vy ste mali jed, no čakáte, že sa otrávi niekto iný. Takto to jednoducho nefunguje. Ak chcete skutočne nájsť šťastie a chcete, aby vám obrovský kameň spadol zo srdca, potom musíte odpustiť.

#2 Odpustite sami sebe

Ani druhý krok nebude práve najjednoduchší. Odpustiť iným je jedna vec, no odpustiť sebe samému môže byť často ešte oveľa ťažšie. Áno, urobili ste mnoho chýb. Áno, často ste sa nezachovali správne a mohli ste veci urobiť inak. No celkom určite ste už za to trpeli.

Je čas, aby ste sa konečne prestali trestať. Dokedy to chcete robiť? Teraz ste múdrejší a veci by ste urobili inak. Poučili ste sa a to je hlavné. Tak si, prosím vás, už odpusťte. Odpusťte si za všetko, čo ste urobili či neurobili a za všetko, čo ste povedali či nepovedali.

unsplash.com

#3 Zatvorte dvere za tým, čo už bolo

Jedna naozaj zvláštna vec na minulosti je tá, že už sa nedá zmeniť. To, čo sa stalo, už naozaj nemôžete nijako inak ovplyvniť, takže je najvyšší čas nechať to tak. Spomienky na minulosť vás ťažili už poriadne dlho a teraz je konečne ten správny čas na to, aby ste za sebou zatvorili dvere a pokračovali v živote ďalej.

Nemá cenu sa neustále vracať k veciam, na ktorých v podstate už nezáleží. Pretože kým nezatvoríte jedny dvere, nikdy neuvidíte, ktoré všetky ostatné sú pre vás otvorené.

#4 Otvorte dvere tomu, čo ešte len príde

A potom, nakoniec, keď už odpustíte všetkým ostatným a sami sebe, keď už nájdete dostatok odvahy na to, aby ste minulosť nechali minulosťou, potom sa pre vás zrazu otvorí úplne nový svet. Nové možnosti, nové príležitosti, nový život. Život plný šťastia, radosti a všetkého dobrého.

No samozrejme, budete tomu musieť trochu napomôcť. Budete musieť chodiť po planéte s otvorenými očami a vždy, keď vám príležitosť udrie do nosa, skočiť po nej. A sami uvidíte, že v jedno ráno sa zobudíte a všetka tá bolesť, ktorá vás tak dlho trápila, tá bolesť už bude preč.

unsplash.com

Pozri aj: 10 krásnych a zároveň bolestivých paradoxov života, na ktoré by sme nemali zabúdať

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov