Foto: pixabay.com

Dnes je veľmi zvláštny deň.

Blue Monday či Modrý pondelok. Počuli ste už o tomto dni? Ide o údajne najdepresívnejší deň v celom roku a každoročne pripadá na tretí pondelok v mesiaci január. Prečo si ale získal takýto nemilý prívlastok? Dôvodov je hneď viacero. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak by vás zaujímalo, ako tento pojem vznikol, jeho korene siahajú do roku 2005 a stojí za ním firma Sky Travel. Správu o “modrom pondelku” pre ňu vypracoval psychológ Dr. Cliff Arnall z Cardiffu, ktorý mal v tom čase pôsobiť na Cardiffskej univerzite. 

Marketingový ťah alebo realita?

Zaujímavým faktom ale je, že neskôr sa vynorili správy o tom, že spoločnosť Sky Travel Arnallovi zaplatila, aby ich správu o modrom pondelku len podpísal a takisto Cardiffská univerzita sa od tohto pána dištancovala a povedela, že jej zamestnancom už dávno nie je. Vzniklo tak podozrenie, že “modrý pondelok” je len marketingovým ťahom, ktorý mal ľudí presvedčiť, aby si náladu zlepšili kúpou dovolenky – samozrejme od Sky Travel.

Modrý pondelok má svoj vzorec

Nech už to bolo akokoľvek, na tomto dni niečo predsa len bude. Zaujímavým je totiž spôsob, akým sa došlo na to, že ide o najviac depresívny deň v roku. Bol na to totiž použitý vzorec s viacerými premennými. 

Vzorec vyzerá takto:

interez.sk

Čo predstavujú jednotlivé premenné? 

V čitateli nájdeme W, čo predstavuje počasie (v tomto období naozaj pochmúrne – skoro sa stmieva, zima je dlho a dlho ešte aj bude). D predstavuje dlhy, ktoré si človek spravil pred Vianocami a d predstavuje reálnu schopnosť splatiť ich do najbližšej výplaty. Ďalej nájdeme v čitateli T, teda čas, ktorý už uplynul od Vianoc a Q ako čas, ktorý prešiel odo dňa, kedy sme si dali novoročné predsavzatia (ktoré, zrejme, neplníme).

V menovateli nájdeme M vyjadrujúce nedostatok motivácie a Na vyjadrujúce potrebu konať. 

Ako teda môžeme vidieť, vzorec je plný znepokojivých veličín, ktoré nám pripomínajú nie veľmi vhodné obdobie, naše zlyhania, nedostatok financií, nedostatok motivácie a pod., pričom dnešok by mal byť dňom, kedy všetko vrcholí. 

Nezabúdajte na prevenciu

Či už je modrý pondelok realitou alebo len šikovným marketingovým ťahom, určite nič nepokazíte, keď sa dnes viac zameriate na seba. Choďte na prechádzku do prírody, uvarte si svoj obľúbený čaj alebo sa stretnite s priateľmi na káve – spravte čokoľvek, čo by vás aspoň trocha potešilo. 

interez, wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov