Foto: pexels.com

Nie každý vzťah je predurčený na úspech.

Niektorým párom to vo vzťahu klape skvele, iní majú mierne problémy, ktoré však spoločne dokážu zvládnuť, problémy ďalších sú však natoľko veľké, že ich vzťah sa jednoducho skôr či neskôr skončí. Dá sa však tento vývoj predpovedať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno vás poteší, že áno. Štúdia publikovaná v Journal of Personality and Social Psychology totiž preskúmala vzťah 1 000 respondentov a prišla k zaujímavým záverom. 

Vedcom sa podarilo dokázať, že najdlhšie spolu vydržia ľudia, ktorí sú si podobní, a to predovšetkým v dvoch veciach. Sú nimi miera inteligencie a dosiahnuté vzdelanie. 

Ako taktiež dôležité, no na kvalitu vzťahu o niečo menej vplývajúce sa ukázalo aj rovnaké vierovyznanie. Táto štúdia teda dokázala (ako viaceré ďalšie), že tvrdenie “protiklady sa priťahujú” je len mýtom.

unsplash.com

Samozrejme to tak do istej miery môže byť, no odborníci sú presvedčení o tom, že na to, aby vzťah pretrval, si partneri musia byť podobní. 

Rovnaká štúdia však dospela aj k ďalšiemu zaujímavému záveru, keď potvrdila, že každý z nás má istý “typ”, ktorý ho fyzicky priťahuje a považuje ho za najatraktívnejší. 

Ako však dodáva jeden z autorov štúdie, Dr. Paul Eastwick, tento “typ” sa môže meniť v súvislosti so zmenou našej osobnosti alebo v prípade zmeny prostredia, v ktorom bývame — napríklad pri presťahovaní sa do inej krajiny.

Súhlasíte so zisteniami tejto štúdie, alebo si myslíte, že staré známe “protiklady sa priťahujú” platí a takýto vzťah môže aj vydržať?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov