Foto: pixabay.com

Fotografická pamäť sa vám zíde nielen v skúškovom období.

Sú medzi nami vzácni jedinci, ktorí sa prakticky nepotrebujú učiť. Stačí, ak sa do skrípt či učebnice pozrú len jedenkrát, a informácie viac nepustia z hlavy. Môže za to fotografická pamäť, teda schopnosť nášho mozgu zapamätať si vizuálne informácie a vybaviť si všetky potrebné detaily o danej problematike. Ak ju nemáte, nezúfajte. Všetko sa dá totiž to naučiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

A fenomén fotografickej pamäte rozhodne nie je výnimkou. Toto je 5 jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu naštartovať fotografickú pamäť.

#1 Metóda Loci

Photo by meo from Pexels

Táto metóda, nazývaná aj metóda pamäťových miest, siaha až do obdobia starovekého Ríma. V tomto období sa s obľubou používala, pričom umožňovala rečníkom zapamätať si dôležité body v prejave. A v čom spočíva jej čaro? V priraďovaní pamäťových asociácií k určitým miestam. Ak napríklad potrebujete niekomu zavolať po príchode domov, skúste si vchodové dvere asociovať s obrovským telefónnym slúchadlom. Fantázii sa medze nekladú. Čím šialenejšia asociácia, tým je väčšia možnosť, že ju len tak ľahko nezabudnete.

Takýmto spôsobom si ľahko zapamätáte čokoľvek, stačí, keď priradíte k určitým predmetom potrebné asociácie.

#2 Choďte si zabehať

Podľa výsledkov štúdie publikovanej v Current Biology si nové informácie v hlave udržíme oveľa dlhšie, ak do 4 hodín po ich obdržaní budeme vykonávať nejakú fyzickú aktivitu. Môžete to vyskúšať na vlastnej koži. Odložte skriptá a choďte si zabehať, alebo sa vyberte do fitka. Možno aj vy budete príjemne prekvapení z toho, keď zistíte, čo všetko ste si zapamätali.

#3 Nezanevrite na rannú kávičku

Photo by Chevanon Photography from Pexels

Ak si chcete naštartovať fotografickú pamäť, určite nevynechajte rannú kávu. Pre našu pamäť má oveľa väčšie benefity, než sa môže zdať. Podľa záverov Radiological Society of North America, už 2 šálky kávy denne dokážu výrazne naštartovať krátkodobú pamäť. Takže si ju smelo môžete dopriať.

#4 Opakovanie je matkou múdrosti

Každú novú informáciu sa snažte čo najskôr zopakovať. Ak sa dá, skúste to, čo ste sa naučili, včleniť do bežného života. Analyzujte všetko, čo sa dá a informácie si pravidelne opakujte. To vám pomôže prehĺbiť si daný poznatok, ktorý vám len tak ľahko nevyšumí z hlavy.

#5 Doprajte si dostatok bielkovín

Photo by rawpixel.com from Pexels

Aj zloženie stravy môže výrazne ovplyvniť našu pamäť. Ak z nej chcete dostať maximum, doprajte si dostatok bielkovín. Ich konzumácia pomáha nielen pri budovaní svalovej hmoty pri cvičení, ale aj posilňuje pamäť. Môžu za to aminokyseliny tyrozín a fenylalanín. Preto sa bielkovinám v strave netreba vyhýbať ani v náročnom skúškovom období.

bestlifeonline.com, hackspirit.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov