Foto: pixabay.com

Trápia vás problémy s pamäťou?

Ak áno, určite by ste mali popremýšľať nad zvýšením príjmu tohto voľne dostupného vitamínu. Nasledovnej štúdii sa totiž podarilo dokázať, že s našimi pamäťovými schopnosťami dokáže hotové divy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektorí ľudia sú na tom s pamäťou lepšie, iní zas, prirodzene, horšie. Do ktorej z týchto dvoch skupín patríte vy? Ak si myslíte, že by to mohlo byť aj lepšie, stačí vám preto spraviť jednu jednoduchú vec — zvýšiť svoj príjem vitamínu B. 

Vedcom sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí užívali po dobu dvoch rokov zvýšené dávky vitamínov skupiny B, konkrétne kyselinu listovú, vitamín B6 a vitamín B12, skórovali v pamäťových testoch výrazne lepšie, než ľudia, ktorí tieto vitamíny nebrali alebo im bolo podávané len placebo.

Výskum taktiež dokázal, že vitamíny skupiny B znížili u participantov nad 70 rokov riziko “zmršťovania” mozgu až o vynikajúcich 50 %, čo ani zďaleka nie je zanedbateľné číslo. 

pixabay.com

V súvislosti s tým napadla možno aj vám otázka, či môže dlhodobé zvýšenie príjmu vitamínov skupiny B znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Odpoveď na túto otázku však, bohužiaľ, zatiaľ až taká jasná nie je.

V súčasnosti však prebieha niekoľko rozsiahlych štúdií a výskumov, ktoré sú zamerané práve na potvrdenie alebo vyvrátenie tejto hypotézy. Väčšina odborníkov však predpokladá, že táto súvislosť sa dokáže, teda že vitamíny skupiny B majú priaznivý vplyv aj na prevenciu tohto ochorenia. 

Tak či tak, pre náš mozog ide o mimoriadne prospešné vitamíny, preto určite nič nepokazíte tým, keď ich príjem zvýšite — či už vo forme tabliet alebo tým, že si do jedálnička pridáte jedlá ako napríklad mäso, listovú zeleninu či vajcia. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov