Foto: Photo by Hoang Loc from Pexels

Nevera býva ťažkou ranou pod pás, ktorú len málokto dokáže rozchodiť.

S neverou sa v súčasnej dobe bohužiaľ stretáva veľa párov. Vzniká z viacerých dôvodov. Niekedy za ňou stojí chuť zabaviť sa, inokedy je spôsobom, ktorým si mnohí dvíhajú ego. Kým neprepukne, je dobre. No dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Prečo ju však niektoré páry dokážu prekonať, zatiaľ čo pre ostatné predstavuje totálny koniec?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je podľa magazínu self hlavný dôvod, prečo je to tak.

Nevera nemusí znamenať koniec

Ľahko je odsúdiť neverníka a vzťah rázne ukončiť. Naučiť sa spolu komunikovať aj o tom, čo tak negatívne zasiahlo do partnerstva, je však oveľa ťažšie. Ak sa rozhodnete druhej osobe odpustiť, čaká vás dlhá a náročná cesta s neistým výsledkom. Avšak kto iný, ak nie práve my, ľudia, sa má naučiť odpúšťať?

Photo by Odonata Wellnesscenter from Pexels

Podľa terapeuta Davida Klowa, nikdy nie je jednoduché preniesť sa cez neveru. Samotný proces hojenia zranených emócií môže trvať jeden až dva roky. Nevera je poriadnou ranou pod pás, ktorú málokto dokáže spracovať, páry, ktoré to dokážu, však bývajú oveľa silnejšie.

Záleží na viacerých okolnostiach

To, či spolu páry vydržia aj po nevere, ovplyvňuje viacero faktorov. Nemalú úlohu v tom zohrávajú spoločné záväzky, ako napríklad deti, hypotéka či spoločné podnikanie. Aby terapia bola úspešná, musia sa samozrejme stanoviť určité pravidlá. Bez nich sa jednoducho dopredu nepohnete.

pexels.com

Nevera musí prestať

Tá osoba, ktorá podvádza, s tým taktiež okamžite musí skončiť. Jedinou cestou je absolútne preťatie akýchkoľvek kontaktov s človekom, s ktorým k nevere došlo. Treba ho úplne odstrihnúť zo života.

Dôležitá je absolútna úprimnosť

Ak došlo k nevere a je jasné, že to bolo tak, nemá zmysel niečo zatĺkať. Treba ísť s farbou von a povedať svojej polovičke všetko. Ak dokážeme byť úprimní, nenecháme tak priestor pre žiadne zadné dvierka, polopravdy a ďalšie podvádzanie. Pravda neraz bolí, avšak práve ona dokáže liečiť. Jednou z najhorších vecí na nevere je neistota. Preto sa o takýchto veciach musí hovoriť.

Photo by Creation Hill from Pexels

Dôvera sa musí vybudovať nanovo

…a nebude to jednoduchý proces. Partner či partnerka, ktorí sa nevery dopustili, nesmú nič skrývať. Treba však počítať s tým, že dôvera nebude vybudovaná ihneď. Ide o dlhodobú etapu, ktorá sa nedá len tak ľahko preskočiť.

Základom je komunikácia

Páry, ktoré prekonali aférku, dokážu pokračovať len vtedy, keď si poriadne vykomunikujú všetky sporné otázky. Nič už nebude také, ako dovtedy. Ale ak sa budú snažiť, vzťah sa môže dostať na ďalšiu úroveň. Paradoxne, aj takúto situáciu môžete zvládnuť. Len je dôležité, aby sa viac nezopakovala. Vtedy žiadna terapia nebude mať zmysel.

self.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov