Foto: unsplash.com

Váš život je momentálne skvelý, nemáte žiaden dôvod na to, byť smutní, no aj tak sa každé ráno zobúdzate s depresiou?

Mali ste zas také ráno? Také ráno, že ste sa zobudili s depresiou, no nemáte na ňu žiaden dôvod? Hovoríte si, že to nie je možné, pretože váš život ide celkom dobre, všetko sa vám darí, jednoducho neexistuje nič, čo by vám bránilo v tom, byť šťastní, no aj napriek tomu ráno vstanete a cítite sa deprimovane. Poznáte ten pocit? Ak je vaša odpoveď áno, potom je čas zistiť, prečo je to tak, a čo s tým môžete urobiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je niekoľko pomôcok.

#1 Aké je ročné obdobie?

Sezónna afektívna porucha je depresívna porucha spôsobená zmenou ročných období. A keďže momentálne sa blíži zima, niektorí ľudia môžu byť v depresii z dôvodu zníženého množstva denného svetla, iní zase kvôli teplotným zmenám. Dbajte teda na to, aby ste cez deň trávili čo najviac času vonku

Druhým dôvodom môže byť to, že sa vám dané ročné obdobie spája s nejakou nepríjemnou udalosťou z minulosti. Napríklad, pred pár rokmi ste na jeseň stratili blízkeho človeka a preto sa každoročne v tomto čase cítite deprimovane – bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali. Predvídanie takých záležitostí vám v boji s depresiou pomôže.

unsplash.com

#2 Skontrolujte vašu štítnu žľazu a hladinu vitamínu D

Dve ďalšie hlavné príčiny depresie môžu byť nízke hladiny hormónov štítnej žľazy a vitamínu D. V oboch prípadoch našťastie získate výsledky aj jednoduchým odberom krvi a liečba zahŕňa užívanie piluliek či vitamínov. Takže, ak cítite, že máte depresiu, no neviete nájsť žiaden konkrétny dôvod, skúste to riešiť aj takouto odbornou medicínskou cestou.

#3 Uistite sa, že sa o seba dostatočne staráte

Máte dobré stravovacie návyky? A čo pohyb? Trávite čas so svojimi priateľmi? Dbáte na správnu hygienu? Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale aj to všetko má obrovský vplyv na vašu náladu. Starať sa o svoje fyzické a duševné zdravie je totiž kľúčom k porazeniu depresie. Ak o seba nedbáte a žijete len na gauči s vínom a zmrzlinou v ruke, potom sa to skôr či neskôr preukáže na vašom tele – možno aj práve depresiou. Takže, skúste možno zmeniť jedálniček, viac sa hýbať, nezabúdať chodiť do spoločnosti a baviť sa a určite nezanedbávať hygienu celého tela. A nielen tú fyzickú, ale aj duševnú.

unsplash.com

#4 Uvedomte si, že sú dva druhy depresie

Existujú dva základné druhy depresie: situačná a chemická. Ich príznaky sú podobné, no príčiny rôzne.

Situačná je spôsobená nejakou smutnou udalosťou, ktorá sa udiala vo vašom živote. Naopak, chemická, je výsledkom toho, že vaša mozgová chémia bola vypnutá takým spôsobom, až to vedie k depresii – a to aj v prípade, že váš život sa vyvíja dobrým smerom. Môžete sa s tým narodiť, alebo to môžu spôsobiť nejaké traumatické udalosti.

#5 Nebojte sa požiadať o pomoc

Požiadať o pomoc vôbec nie je žiadna hanba, práve naopak. Je to len znak toho, že vy a váš život vám nie sú ľahostajné a máte chuť bojovať. Rozprávajte sa s vašimi blízkymi či priateľmi, ktorým dôverujete alebo vyhľadajte odbornú pomoc. Niekedy aj málo stačí k tomu, aby bol výsledok veľký.

Čokoľvek sa rozhodnete urobiť, neignorujte depresiu a nedúfajte, že jednoducho sama odíde. Postavte sa jej tvárou v tvár a uvidíte, že napokon sa vám polepší.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov