Občas máme po náročnom období pocit, že už viac nedokážeme fungovať.

Každý pohyb je nesmierne náročný a aj mozog akosi odmieta spolupracovať. Nemáme energiu na nič a aj tá najmenšia drobnosť je výkon hodný hrdinu. Vedeli ste však, že problémom môže byť nielen unavené telo, ale aj unavená duša?

Článok pokračuje pod videom ↓

Najmä, ak ste prekonali náročné obdobie, boli ste dlhodobo v strese a nemali ste čas vydýchnuť si, duša upadne do nepokojného stavu, ktorý môže pripomínať depresiu. Nech sa akokoľvek premáhate k optimizmu, nemáte na to energiu. Pomôže len čas. Unavená duša sa nezotaví okamžite, rovnako, ako okamžite nezrastie zlomená kosť. Ako zistíte, že unavené je nie len vaše telo, ale aj vaša duša?

Bez energie

Všetko, čo chcete, je preležať celý deň. Ráno máte problém vstať z postele a počas dňa si potrebujete aj niekoľkokrát dopriať krátky odpočinok a zdriemnuť si. Počas noci však spať nedokážete, pretože vás trápia veľmi živé sny, ktoré občas pripomínajú nočné mory.

Boľavé telo

Nie ste chorí, no napriek tomu vás bolí celé telo. Krúti sa vám hlava, bolí vás brucho a máte pocit, že sa vám zhoršilo aj videnie, pretože vidíte často rozmazane.

Čo sa deje?

Keď sa vás niekto opýta, čo sa s vami deje, nedokážete odpovedať, pretože ani sami neviete, čo a prečo vlastne cítite. Viete, že niečo nie je v poriadku, nedokážete to však vysvetliť.

Foto: unsplash

Telo a myseľ

Tiež máte niekedy pocit dezorientovanosti? Aj to je známka toho, že vaša duša je unavená a potrebuje si odpočinúť. Vtedy totiž telo a myseľ nedokážu efektívne spolupracovať a fungovať tak, ako by mali.

Emócie

Keď je duša unavená, všetky emócie ako keby sa zvýraznili. Rozplačete sa zdanlivo bez dôvodu a aj maličkosť vás dokáže rozhnevať do nepríčetna. V jednom momente vaše srdce preteká láskou a v druhom zas nechcete nikoho ani len vidieť.

Úzkosť

Znásobujú sa nie len emócie, ale aj úzkosť. Z nevysvetliteľných dôvodov máte pocit, že vás každú chvíľu premôže záchvat paniky.

Osamelosť

Nezáleží na tom, či ste sami doma alebo uprostred davu. Cítite sa osamelo, akoby okrem vás na svete nebol už nikto. Zrazu začnete o ľuďoch pochybovať a pýtate sa, komu vôbec môžete veriť.

Hnev

Aj keď ste za normálnych okolností veľmi láskavá a milujúca osoba, z nejakého dôvodu v poslednom čase nemôžete nikoho vystáť, na každého sa hneváte, žiarlite a vaše myšlienky nie sú vôbec príjemné.

Foto: unsplash

Slabosť

Každý jeden pohyb je boj, jednoducho nevládzete a ste vyčerpaní. Možno vám predtým pohyb robil radosť, no teraz sa ledva prinútite vstať z postele, na beh či cvičenie nedokážete ani pomyslieť.

Strach z budúcnosti

Strach z budúcnosti a neistota vás občas nútia zamyslieť sa nad tým, či by nebolo lepšie pobaliť sa a začať nanovo, niekde, kde vás nikto nepozná. To, čo máte teraz, to čo robíte, vám už neprináša radosť a vôbec vás to nebaví.

Ak tieto príznaky vystihujú váš momentálny stav, mali by ste spozornieť. Takáto únava sa totiž môže preklenúť do závažnejších zdravotných problémov, ako je napríklad depresia, či úzkostná porucha. Ako sa tomu vyhnúť? Odpočívajte, pustite si dobrú hudbu, trávte čas s ľuďmi, ktorých máte radi a venujte sa svojim koníčkom. Meditujte a hlavne, nebuďte na seba príliš tvrdí. Zmena nepríde zo dňa na deň, chce to čas.

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov