Siddhártha Gautama Buddha alebo Budha bol zakladateľom jedného z troch najrozšírenejších svetových náboženstiev - budhizmu.

Budha sa narodil do kráľovskej rodiny v Kapilavastu, hlavnom meste krajiny ležiacej na úpätí Himalájí. V mladosti bol zahrnutý všetkým, čo si mohol mladý muž priať – bol obklopený krásnymi ženami, bohatstvom, mal výborné vzdelanie a rád sa zabával a športoval. V 29 rokoch uňho však nastal zlom, opustil svoj palác a do hôr severnej Indie odišiel hľadať skutočný zmysel života. Až po šiestich rokoch došiel na miesto, ktoré sa dnes nazýva Bódhgaja (v štáte Bihár). Tu sa v ňom prebudila hlboká motivácia pomáhať všetkým bytostiam. Posadil pod strom na brehu rieky a v hlbokej meditácii zostal šesť dní. Nakoniec v deň jeho 35. narodenín a počas májového splnu dosiahol osvietenie. Nasledovných 45 rokov sa Budha venoval výučbe svojich žiakov. Zomrel v deň svojich 80. narodenín. Vyhlásil, že môže odísť spokojný, pretože odovzdal všetky učenia a ani jedno si nenechal. Toto je len veľmi úzky výber z nich, avšak aj týchto pár citátov vám môže dať naozaj veľa.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: „Neverte mojim slovám len preto, že ich povedal Budha, ale dobre ich preskúmajte. Buďte sami sebe svetlom.“


#2: „Hlad a láska určujú celé ľudské dejiny.“


#3: „Hnev sa neprekonáva hnevom, ale láskou.“


#4: „Každý je sám sebe ochrancom, každý je sám sebe strojcom svojho vlastného zrodenia.“


#5: „Keď sa budete snažiť porozumieť celému vesmíru, nepochopíte nič. Keď sa pokúsite porozumieť sebe, pochopíte celý vesmír.“


#6: „Koreňom všetkého zla je nedostatok poznania.“


#7: „Najšťastnejší je ten, kto má najmenej žiadostí.“


#8: „Všetko, čo sme, je výsledkom toho, čo sme si mysleli.“


#9: „Tri veci neutajíte dlho: Slnko, Mesiac a Pravdu.“


#10: „Hľadajte záchranu len v pravde, nehľadajte pomoc u nikoho, okrem seba.“

Pozri aj: NIKOLA TESLA A JEHO 6 NADČASOVÝCH VÝROKOV, KTORÉ MÔŽU NAVŽDY ZMENIŤ VÁŠ POHĽAD NA ŽIVOT

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov