foto: Ewel Tattoo

Každý človek robí chyby.

Medzi najčastejšími otázkami na Instagrame mám práve tipy a triky pre začiatočníkov, ktoré som sa rozhodla postupne s vami zazdieľať. Začnem asi úplným úvodom — na čo som minula úplne zbytočne peniaze.

Tetovací kufríček z eBay

Ani neviem, ako začať, pretože dobrého slova nemám na túto naoko výhodnú vychytávku pre začínajúcich tatérov. Nič, čo v tom kufríčku je, nie je poriadne — je to v podstate hračkársky set porovnateľný s tým, keď kúpite Ferrari a auto prerobené na Ferrari dedinským autičkárom.

Farby, ktoré tieto sety obsahujú, sú absolútne nepoužiteľné pre tetovanie do kože, takže ak už náhodou aj tento kufrík doma máte a je vám ľúto ho vyhodiť, pracujte s farbou iba do umelej kože alebo zvieracej (samozrejme, neživej!).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Lacný a ťažký strojček 

Najväčšia a najbolestivejšia úvodná investícia je bez debaty tetovací strojček. Je to ako s čarodejníckym prútikom — pravdepodobne poskúšaš zopár, kým zakotvíš pri jednej značke. Ťažký strojček robí problém hlavne nám ženám — po hodine tetovania som zistila, že moja ruka je už nepoužiteľná, preto som siahla po odľahčenej verzii. Tatéri, ktorí tetujú narpíklad old school štýl, si však nevedia vynachváliť tieto staršie (a aktuálne už cenovo naozaj veľmi dostupné) modely strojčekov, ako napríklad Piranha, FK irons, Lauro Paolini a podobne. Lacný strojček z pochybných zdrojov sa vôbec neoplatí kupovať, pretože ťa skôr odradí, ako namotivuje učiť sa ďalej.

Dezinfekcie a otláčacie kvapaliny

Pravdepodobne sa skôr či neskôr dostaneš do bodu, že budeš chcieť vyskúšať niečo vytetovať sebe alebo kamošovi. Nakúpiť si veľké balenia dezinfekcií, mydiel a roztokov je nezmysel, keďže majú pomerne krátku expiráciu a väčšinu vyhodíš do koša, keďže nebudeš tetovať denne 8 hodín. Kúp si menšie balenia produktov a vypýtaj si aj vzorky jednotlivých krémov či kvapalín, ktoré majú často shopy v ponuke. Jednak si vyskúšaš, čo ti sadne a nevyhodíš litrovú fľašu do koša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Veľké balenie ihiel 

Kapitola, pri ktorej sa mi chce plakať, keď si spomeniem, koľko balení ihiel som si nakúpila a vyhodila takmer bez otvorenia. Z jednotlivých ihiel si zober 3-5 kusov a vyskúšaj, s čím sa ti pracuje dobre. Ja som zredukovala celú svoju prácu snáď na 3 typy ihiel.

Internet aktuálne už ponúka veľa rôznych bazárov, kde niektoré štúdiá ihly vyraďujú alebo predávajú za minimálnu cenu skrz končiacu expiráciu. Ak začínaš a budeš trénovať len na “umeline”, môžu ti poslúžiť, keďže ťa expirácia trápiť v tomto prípade vôbec nemusí.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Umelá koža

Určite si kúp cca 5 kusov na tréning, kým sa vôbec strojček naučíš držať. Umelá koža je však kus plastu v béžovej farbe, ktorá nemá s kožou nič spoločné. Ja som vďaka nej nadobudla pocit, že niečo viem, aj keď to tak vôbec nebolo. Umelá koža je navyše rovná plocha, kým človek, s ktorým budeš pracovať, je menej „rovný“.

K zakúpeniu sú aj rôzne silikónové časti tela, ako napríklad ruka, ktorá je bližšie k realite. Najradšej som však mala zvieraciu kožu — samozrejme, neohoľ svojho yorkshira, lebo by sa mu to nepáčilo, ale použi kus z mäsiarstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Všetky farby 

Na úvod ti stačí jedna fľaša čiernej farby. Budeš rád, že po čase vytetuješ konečne ako-tak rovnú líniu. Kúpiť si celý set farieb je veľmi lákavé, keďže väčšinou sú vyskladané tak, aby k sebe super ladili, má to však háčik — a tým je expirácia. Tým, že budeš tetovať pomenej, nestihneš rozumne spotrebovať všetky zakúpené odtiene a doslova vyhodíš stovky eur do koša.

Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov