Foto: Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Pravda alebo lož?

Niekedy je to skutočne náročné odhadnúť. Vedeli ste napríklad, že až 60 % ľudí zaklame každých 10 minút? Vôbec nezáleží na tom, že môže ísť len o drobné lži – toto číslo je hrozivé. Ako teda zistiť, že niekto vám nehovorí pravdu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám týchto 5 psychologických trikov, ktoré popísal portál Brightside. 

#1 Efekt prekvapenia

Ak vám niekto klame, môžeme predpokladať, že svoj príbeh má vopred pripravený. Čo sa ale stane, keď napríklad máte prezentáciu, na ktorú ste sa dôkladne pripravili, a niekto vás vyruší? Rozhodí vás to. A presne takto to funguje aj v tomto prípade. Ak máte podozrenie, že vám niekto klame, v strede jeho “príbehu” ho prerušte nejakou nečakanou otázkou. Ak znervóznie alebo “stratí niť”, zrejme vám klame. 

#2 Overujte si detaily

Zrejme ste už počuli starú známu radu, že ak chcete, aby vaša lož pôsobila čo najdôveryhodnejšie, musíte použiť čo najviac detailov. Problémom ale je, že tieto detaily sú veľmi ťažko zapamätateľné – hlavne keď je ich veľa. Ak teda máte podozrenie, že niekto vám klame, zamerajte sa práve na tieto detaily, a keď dohovorí, opýtajte sa ho na niektorý z nich. 

Photo by cottonbro from Pexels

#3 Zovreté pery

Zaujímavý faktom je aj to, že ak niekto klame, je veľmi pravdepodobné, že bude mať stisnuté pery – a to aj vtedy, keď sa usmeje. Pozorne preto sledujte aj tento znak a celkovú reč tela – veľakrát vám napovie viac, ako samotné slová. 

#4 Rýchlosť reči

Na tento znak sa môžete zamerať predovšetkým v prípade, ak danú osobu lepšie poznáte a viete, aký má verbálny prejav za bežných okolností. Ak totiž človek klame, začne hovoriť buď rýchlejšie, alebo naopak, pomalšie. Dobré je všímať si aj tón hlasu, ak hovoríme pravdu, nemení sa nám. 

#5 Sledujte zmeny v celkovom správaní

V neposlednom rade si všímajte aj to, ako osoba pôsobí. Je prirodzené, že klamať nie je príjemné naozaj nikomu, a keď sa cítime nekomfortne, málokomu sa to darí zamaskovať. Všímajte si preto aj tie najmenšie detaily – sporozovať, že niekto ostal nesvoj, nie je až také náročné. Navyše je to oveľa jednoduchšie v prípade, že danú osobu už poznáte. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov