Foto: Photo by Samad Ismayilov from Pexels

Krásne ženy to naozaj nemajú ľahké.

Všetci vieme, že otázka pracovnej nerovnosti medzi mužmi a ženami je problém, ktorý si vyžaduje pozornosť. V mnohých oblastiach muži zarábajú viac už len preto, že sú muži. Nová štúdia však odhalila ďalšiu nemilú skutočnosť. Atraktívne ženy to majú v práci oveľa ťažšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Svoju úlohu tu určite zohrávajú aj médiá, ktoré krásne ženy málokedy ukazujú aj ako inteligentné a mysliace bytosti. Väčšinou sú doplnkom úspešného muža, pričom celá ich úloha spočíva v plnení jeho potrieb. Našťastie, takýto scenár je na míle vzdialený skutočnosti. Atraktívne ženy majú aj iné prednosti, než len fyzickú príťažlivosť. Sú to vzdelané ženy, ktoré sa však musia sakramentsky snažiť o to, aby ich mužskí kolegovia či šéf brali konečne vážne. Potvrdila to aj táto alarmujúca štúdia.

Krásne ženy to nemajú ľahké

Photo by Marius Muresan on Unsplash

Štúdia publikovaná vedcami z Washingtonskej univerzity v magazíne Sex Roles jednoznačne poukázala na to, že príliš atraktívne ženy nie sú v práci brané až tak vážne. Ako uvádza portál Bustle, čím je žena krajšia, tým viac klesá jej pracovná dôveryhodnosť. Tzv. femme fatale, ktoré doslova vynikajú svojou krásou, sú nielen považované za menej dôveryhodné, ale zároveň je u nich vyššie riziko, že ich z práce vyhodia. Akoby sa krása vylučovala s inteligenciou.

Strach a obavy sú koreňom všetkého

A čo za to môže? Podľa vedcov by hlavná príčina mala tkvieť práve v ľudskom strachu. Muži aj ženy sa boja konkurencie, žiarlia na krajších a úspešnejších, a kvôli tomu sa chcú svojej konkurencie zbaviť. Ďalšou príčinou môže byť sexuálna neistota, ktorá sa môže premietnuť aj do celkového negatívneho pohľadu na atraktívnejšiu ženu.

Photo by Dane Deaner on Unsplash

Veľmi atraktívne ženy predstavujú pre druhých ľudí v pracovnej oblasti akési potenciálne nebezpečenstvo, a to bez ohľadu na ich prax či akademické tituly. Dôležité je o tom rozprávať a poukazovať na tento problém, ktorý sa týka množstva žien. Tak sa zdá, že žena síce môže byť krásna, no ak príliš vytŕča z davu, bude mať čo robiť, aby sa dokázala presadiť.

Na druhej strane, ani neatraktívne ženy to nemajú jednoduché. Tie sú často terčom posmeškov a klebiet práve preto, že nezdôraznia svoju ženskosť. Preto je kľúčové zmeniť v spoločnosti pohľad na ženy. A to v akejkoľvek oblasti.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov