Dá sa rozísť tak, aby ste čo najmenej ublížili kedysi milovanému človeku? Našťastie je to možné. Vieme, ako na to.

„Mám pre teba dobrú správu. Odteraz si môžeš nájsť na sex niekoho iného. Ja som s tebou skončila.“ Tak presne takýmto originálnym a skutočne necitlivým spôsobom sa so svojím priateľom rozišla moja známa. To, že jej bývalý to nezobral dvakrát športovo, sa naozaj dalo predpokladať. Ak však cítite, že vzťah vám už nemá čo dať a ani vás nemá kam posunúť, je najvyšší čas porozmýšľať o rozchode. Dnes vám predstavíme 9 spôsobov, ktoré vám pomôžu rozísť sa čo najšetrnejšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bez bolesti to nejde, s tým však treba počítať.

Vycíťte ten správny čas

Photo by Jeanne Rouillard on Unsplash

Kedy sa rozísť? Ten moment najlepšie vycíťte sami, stačí, ak sa necháte viesť vnútornými pocitmi. Predchádzať však tomu môže viacero signálov. Vnútorný nepokoj, stres či pevné presvedčenie, že sa oveľa lepšie cítite osamote, než s partnerom. Ak tento stav trvá, je čas konať.

Nezamlčujte sa

Photo by Ricardo Mancía on Unsplash

Jedna z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť, je začať sa zamlčovať. Ak mu prestanete dvíhať telefón a nebudete odpisovať na správy, nebude vedieť, čo sa deje. Určite si zaslúži aspoň vysvetlenie. Jediný prípad, kedy máte právo sa zamlčovať, je po prvom nevydarenom rande. Vtedy i ignoráciou treba dať jasne najavo, že tento zážitok si už viac nechcete zopakovať.

Cielene neubližujte

Photo by Aziz Acharki on Unsplash

Ak vám aj partner ublížil, skúste mu to pri rozchode nevrátiť aj s úrokom. Upokojte sa. Nenadávajte, nekričte. Skúste sa s ním rozísť ako s človekom. Nech je akýkoľvek, nenarúšajte jeho dôstojnosť.

Vyhnite sa klišé

Photo by Concha Rodrigo on Unsplash

„Nie je to tebou, chyba je vo mne…,“ alebo „Nie som pripravená na vážny vzťah…“ To sú pomerne časté klišé, ktoré vyťahujeme z rukáva pri rozchode. Avšak skúste na ne zabudnúť. Skúste mu povedať, čo sa deje naozaj. Všetko tak, ako to naozaj je. Aspoň bude vedieť, na čom má pracovať.

Nerozchádzajte sa s ním na verejnosti

Photo by Timon Studler on Unsplash

Pranie špinavej bielizne i riešenie akejkoľvek konfliktnej situácie si nechajte na miesto, kde budete mať absolútne súkromie. Rozchádzať sa s ním na verejnom priestranstve je preňho nielenže poriadny úder pod pás, ale zároveň i veľký prehrešok voči slušným spôsobom.

Buďte pripravené na akúkoľvek reakciu

Možno bude plakať. Možno skamenie ako Lótová žena. Možno bude reagovať celkom inak, než by ste predpokladali. Preto radšej buďte pripravené na všetko. Dôležité však je, aby jeho reakcia neovplyvnila vašu voľbu ukončiť vzťah.

Nikdy sa nerozchádzajte cez online komunikáciu

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Dnes sa môžeme s (ne)milovaným človekom spojiť množstvom spôsobom. Používame rôzne aplikácie, maily, účty na sociálnych sieťach. Avšak ani jedna z týchto virtuálnych cestičiek by nemala slúžiť na rozchod. Ak vás delí niekoľko tisíc kilometrov a neviete to riešiť inak, pokúste sa s ním rozísť cez telefón. Je to predsa len menej zdrvujúcejší spôsob, než strohý odkaz cez messenger.

Pripravte sa na rozhovor

Všetko si vopred premyslite. Povedzte mu, že sa s ním potrebujete vážne porozprávať. Pravdepodobne bude vedieť, koľká bije. Najprv mu poďakujte za spoločne strávený čas a potom stručne a jasne, bez zbytočných emócií mu povedzte dôvody rozchodu. Uvidíte, že budete rady, keď to budete mať za sebou.

Nezabúdajte na slušnosť

Photo by Taylor Ann Wright on Unsplash

Aj keď si myslíte, že ste nemohli stretnúť horšieho chlapa ako toho, s kým sa rozchádzate, nezabúdajte na slušnosť. Všetko, čo robíme druhým, sa nám skôr či neskôr vráti. Preto si nekomplikujme karmu nenávisťou a zlobou, ktorá v prvom rade zničí nás samých.

Pozri aj: Toto je 6 prípadov, kedy rozchod s tým, koho milujete, v skutočnosti dáva zmysel

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov