Foto: Photo by Roghi Arabpour from Pexels

Konštruktívna a deštruktívna kritika sú 2 úplne odlišné pojmy.

Ak je konštruktívna kritika vyžiadaná a má hlavu a pätu, môže nás posunúť vpred a môžeme sa vďaka nej zdokonaliť. Ak však kritika pramení len zo závisti či zo zlosti, nie je ani náhodou konštruktívna, ale práve naopak – deštruktívna. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa voči nej “obrniť”? To už prezrádza portál The Minds Journal. 

#1 Odlíšte konštruktívnu kritiku od deštruktívnej

Prvý a zároveň i najdôležitejší bod. Keď vás niekto kritizuje, v prvom rade je dôležité zamyslieť sa nad tým, prečo to robí. V prípade, ak vám chce úprimne pomôcť, a na danú oblasť je skutočne odborník. kritika môže byť naozaj konštruktívna. Ak však niekomu len prekáža váš úspech alebo jednoducho neznesie, že ste v niečom lepší, či ak jeho pripomienky nemajú ani hlavu, ani pätu, kritika je úplne deštruktívna. 

#2 Neberte sociálne siete až tak vážne

Sociálne siete sú plné “odborníkov”, ktorí doslova prahnú po tom, kým niekoho budú môcť v komentároch poriadne skritizovať. Veľa ľudí to môže odradiť od toho, čo robia a demotivovať, pretože si neuvedomujú, že ide veľakrát o zakomplexovaných ľudí, ktorí majú negatívny názor jednoducho na všetko. Do očí by vám ho s najväčšou pravdepodobnosťou nepovedali, no Facebook či Instagram sú na deštruktívnu kritiku priam ako stvorené. Kritiku odtiaľto preto neberte priveľmi vážne. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#3 Názor iných hodnotu vašej práce nemení

Ak sa niekomu nepáči, čo robíte, jednoducho len nie je vašou cieľovou skupinou, a nie ste naladení na rovnakej vlnovej dĺžke. Nenechajte sa preto neopodstatnenou kritikou znechutiť – názory iných predsa hodnotu vašej práce neznižujú a nijak neovplyvňujú ani vaše skúsenosti či to, koľko vášne, času a energie do toho vkladáte. 

#4 Popremýšľajte nad tým, kto vás kritizuje

Veľmi dôležitý je aj zdroj vašej kritiky. Kto ním je? Poznáte sa osobne? Je tento človek úspešný? Je v danej oblasti lepší ako vy? Je to niekto, koho rešpektujete? Je to niekto, koho si vážite? Je to niekto, kto vás už niekedy aj pochválil? Ak ste si na väčšinu otázok odpovedali “nie”, je vám asi jasné, že jeho slovám by ste nemali prikladať veľkú váhu. 

#5 Deštruktívna kritika tu bude vždy

Pravda je taká, že Benjamin Franklin nebol tak úplne presný, keď povedal, že v živote existujú len dve istoty – a to dane a smrť. Je tu ešte aj tretia, a to síce tá, že nech budete robiť čokoľvek, nejakých neprajníkov budete mať vždy. A v tom spočíva najväčší rozdiel medzi konštruktívnou a deštruktívnou kritikou. Zatiaľčo tej konštruktívnej sa zbavíte odstránením nejakých nedostatkov, tej deštruktívnej sa nezbavíte nikdy. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov