Foto: Photo by Emma Bauso from Pexels

Pol roka? Rok? Či päť rokov? A záleží na tom vôbec?

Aj keď vás to zrejme prekvapí, odpoveď je jasná – áno, záleží. A to dokonca viac, než si mnohí myslia. Vedcom sa totiž na základe výskumu uverejnenom aj na portály Curiosity podarilo zistiť, že to, ako dlho spolu chodíte pred svadbou, vaše manželstvo naozaj ovplyvní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako dlho randiť pred svadbou?

Výskumníci Andrew Francis-Tan a Hugo M. Mialon z Emory University uskutočnili výskum, ktorého sa zúčastnilo až 3000 párov. Zaujímali sa o to, aký vplyv má na manželstvo samotná svadba (výsledok – miňte na ňu čo najmenej peňazí a pozvite čo najviac ľudí), no zaujímali sa aj o to, ako ovplyvňuje dĺžka predchádzajúceho randenia samotné manželstvo.

Prekvapivým zistením bolo, že v tomto prípade ide o číslo, na ktorom naozaj záleží. Dokázalo sa totiž, že páry, ktoré spolu chodili 1-2 roky, znížili riziko rozvodu o 20 %, no páry, ktoré spolu chodili 3 a viac rokov, znížili toto riziko až o 50 %. 

Photo by Emma Wise from Pexels

Ako tvrdia aj samotní autori výskumu, tieto zistenia sa pravdepodobne dajú odôvodniť tým, že najviac záleží na tom, ako dobre sa partneri poznajú. Vo väčšine prípadov totiž samozrejme niekoho poznáte viac po 3 rokoch, než po 1 roku. 

Zároveň však treba dodať, že existujú aj výnimky potvrdzujúce pravidlo a každý by mal konať tak, ako to cíti. Pri niekom napríklad necítite, že je to tá pravá osoba na manželstvo ani po 10 rokoch, zatiaľčo pri niekom inom to môžete cítiť aj po 10 dňoch. Všetko je individuálne, no niekedy nezaškodí neriadiť sa len srdcom, ale spomenúť si aj na vedou podložené zistenia. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov