Foto: Photo by Candice Picard on Unsplash

Zaručený recept na šťastné manželstvo zatiaľ neexistuje.

Vedci však ponúkajú rady, vďaka ktorým môžete svoje manželstvo udržať šťastné aj po rokoch. Ako na to? Vďaka prieskumom a študovaniu návykov a správania dvojíc psychológovia zistili, že šťastné páry majú spoločných týchto niekoľko vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Šťastné páry sa milujú raz za týždeň

Asociácia psychológov venujúcich sa výskumu osobnosti a sociálnej psychológie sledovali 30 000 amerických párov po dobu 40 rokov. Ukázalo sa, že tie najšťastnejšie páry sa milovali raz za týždeň. Ak sa milovali viackrát do týždňa, nebola to prekážka v šťastí, no neznamenalo to ani výrazný nárast spokojnosti vo vzťahu. Psychológovia na základe výsledkov teda vyvodili záver, že je dôležité udržať vo vzťahu intimitu, neznamená to však milovať sa každý deň.

Páry, ktoré spolu pijú, spolu aj ostávajú

Journals of Gerontology B: Psychological Sciences bola publikovaná štúdia, ktorá hovorí, že páry s podobnými návykmi týkajúcimi sa pitia sú šťastnejšie, ako tie s odlišnými návykmi. Do výskumu sa zapojilo celkovo 4 864 manželských párov a zdá sa, že takéto trávenie spoločného času manželstvu prospieva. Samozrejme, nehovoríme o alkoholizme, ale o zdravej miere.

Foto: unsplash

Zbavte sa materialistického zmýšľania

Časopis Journal of Family and Economic Issues  zas uverejnil štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 1 130 manželských párov a jej základom je tvrdenie, že materialistické zmýšľanie môže pár pripraviť o spokojnosť v manželskom živote. Práve finančné problémy sú jednou z najčastejších príčin, pre ktoré páry neraz vyhľadávajú poradenskú pomoc. Ak teda túžite po šťastnom manželstve, zameriavajte sa viac na vzájomné vzťahy a menej na matériu.

Ako začínate konverzácie?

Psychológ John Gottman si do jednej zo svojich štúdií prizval 130 čerstvo zosobášených párov. Ich úlohou bolo vyplniť dotazník mapujúci ich vzťah a následne 15 minút diskutovať o tom, na čom sa vo vzťahu nezhodujú. Ukázalo sa, že páry, ktoré začínajú menej negatívnymi vecami a nezasypú partnera ihneď spŕškou kritiky, sú spolu šťastnejšie. Dôležité je prepracúvať sa k jadru problému postupne. V štúdii začínalo ostrou kritikou konverzáciu 17 párov a každý z nich sa po niekoľkých rokoch rozviedol.

Foto: unsplash

Okrem toho, Gottman popísal aj tzv. 4 jazdcov, ktorí stoja za rozvratom vzťahu. Sú nimi kritika, opovrhovanie, obrana útokom a uzatváranie sa pred partnerom. Základom každej komunikácie by preto nemala byť snaha „vyhrať“, ale empatia a snaha načúvať tomu druhému a porozumieť mu.

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov