Foto: Image by mohamed Hassan from Pixabay

Výsledky určite stoja zato.

Mozog je ako ktorýkoľvek iný orgán a aj on prirodzene starne. Ak sa tak stane priskoro, môžeme mať problém nielen s pamäťou, ale aj s vecami, ktoré sú pre nás dnes úplnou samozrejmosťou. Aby sa tak nestalo, najlepšie je venovať zvýšenú pozornosť prevencii.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Spring uverejnil veľmi zaujímavú štúdiu, ktorá hovorí o tom, že existuje jedna aktivita, ktorá má na vitalitu mozgu prekvapivo dobré účinky. Ide o aeróbne cvičenie – teda kardio, ktoré nám zrýchľuje tep. Môže teda ísť napríklad o beh, bicyklovanie, skákanie cez švihadlo, alebo čokoľvek iné, pri čom sa zapotíte. 

Ukázalo sa pritom, že preukázateľné účinky sú badateľné už pri troch krátkych cvičeniach týždenne v trvaní 20 minút, čo je týždenne len 60 minút. Už hodina týždenne je teda postačujúca na to, aby ste “hodiny” vo vašom mozgu vrátili späť, a aby ste si zlepšili pamäť. 

Ak sa pýtate, ako je to možné, odpoveď je veľmi jednoduchá. Kardio cvičenie totiž pomáha prekrvovať presne tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za pamäť. 

Photo by William Choquette from Pexels

Dr. Marc J. Poulin, autor tejto štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Pri starnutí nestrácame len fyzicky, ale aj duševne. Ak však s cvičením začnete hoci aj vo vyššom veku, prínos pre váš mozog môže byť obrovský. Naše zistenia tak môžu byť veľmi dôležité aj pre ľudí, ktorí sú ohrození napríklad Alzheimerovou chorobou či demenciou.” 

Štúdie sa zúčastnilo celkovo 206 ľudí v priemernom veku 66 rokov, ktorí predtým necvičili vôbec. So začiatkom výskumu začali cvičiť 3x týždenne po 20-40 minút. Po 6 mesiacoch sa pri testovaní potvrdilo, že ich schopnosť myslenia stúpla o 6 % a zlepšila sa aj plynulosť ich verbálnej komunikácie, a to o 2,4 %. 

Dr. Poulin tiež potvrdil, že vďaka týmto výsledkom môžeme povedať, že mozog ľudí, ktorí sa zúčastnili výskumu, omladol o 5 rokov. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov