Rodičia im žiaľ veľakrát nevenujú toľko pozornosti, koľko by bolo potrebné.

Vedeli ste, že prvé znaky psychopatie sa môžu objavovať už vo veku 3 rokov? Žiaľ, veľakrát im rodičia nevenujú žiadnu pozornosť, nakoľko si myslia, že u 3 ročného dieťaťa je takéto správanie “normálne”, resp. je dôsledkom “hyperaktivity“. Je však nesmierne dôležité podchytiť správanie dieťaťa do jeho 5 rokov. Je totiž dokázané, že ak je do tohto veku dieťa vedené k slušnému správaniu a ak má pri sebe dostatok dospelých vzorov, pravdepodobnosť, že by sa z dieťaťa v dospelosti stal psychopat, je neporovnateľne nižšia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Počuli ste už niekedy o tzv. Mcdonaldovej triáde? Pomenúva 3 znaky detského správania, ktoré indukujú, že z dieťaťa sa v dospelosti stane psychopat. Autorom triády je uznávaný psychiater J.M. Macdonald, ktorý tieto 3 vlastnosti určil na základe podrobnej analýzy správania 100 kriminálnikov. Konkrétne ide o:

  • krutosť voči zvieratám
  • podpaľačstvo
  • pravidelné pomočovanie

Teraz si k týmto 3 jednotlivým znakom poviem niečo viac a doplníme aj ďalšie 4 prejavy detského správania sa, ktoré sú indikátorom toho, že z dieťaťa vyrastá psychopat.

maxpixel.freegreatpicture.com

#1 Krutosť voči zvieratám

Deti vedia byť mimoriadne kruté nielen k svojim rovesníkom či k svojim rodičom, ale rovnako aj k zvieratám. Ak však rodič dieťaťu rozumne vysvetlí, že ťahať mačku za chvost alebo psa za obojok nie je zábava, ale týranie, dieťa by to malo pochopiť. Ak to nepochopí a ak sa dieťa k zvieratám i naďalej správa kruto, týra ich či dokonca zabíja, Macdonald tvrdí, že ide o jasný znak toho, že vám pred očami vyrastá budúci psychopat.

#2 Podpaľačstvo

K tomuto asi veľa ďalších slov nie je potrebných. Prirodzene, každé dieťa asi raz vyskúša, kde sú pomyselné “hranice” hry so zápalkami či so zapaľovačom, no ak tieto hranice rado testuje a pravidelne posúva, niečo určite nie je v poriadku.

pixabay.com

#3 Pravidelné pomočovanie sa

V tomto prípade Macdonald upozorňuje na to, že nie každé dieťa, ktoré je staršie ako 6 rokov a trpí pomočovaním, je budúcim psychopatom. Tento problém môže byť spojený aj s inými zdravotnými problémami, čo však môže potvrdiť alebo vyvrátiť len pediater alebo detský psychiater.

Pomočovanie sa je však veľmi často príčinou vyššie spomínanej krutosti voči zvieratám či podpaľačstva. Dieťa sa po “nehode” cíti zahanbené, a tak si svoju frustráciu a zlosť vybíja týmto spôsobom. Dôležité je však aj to, ako na pomočovanie rodičia zareagujú. Ak sa kvôli tomu hádajú alebo ak dieťa zbijú, je to asi to najhoršie, čo môžu urobiť. Len pre vysvetlenie – pomočovaním trpel aj krvilačný vrah Andrej Chikatilo, ktorého potom mama vždy poriadne zbila. To, ako sa to skončilo, už možno viete (ak nie, dočítate sa to tu).

#4 Porušovanie pravidiel

Okrem Macdonaldovej triády však môžeme určiť aj ďalšie príznaky indikujúce rozvoj psychopatie. Sem patrí napríklad neustále nutkanie dieťaťa porušovať akékoľvek pravidlá. Nerobí to náhodne alebo nechcene, robí to, pretože mu to zdvíha adrenalín a robí mu to radosť.

pixabay.com

A niečo pre milovníkov Harryho Pottera – v týchto kultových dielach je viac psychológie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. J.K.Rowling predovšetkým v 6. časti (Harry Potter a Polovičný princ) vypracovala psychologický profil Voldemorta tak bravúrne, ako by to možno nespravil ani nejaký špičkový psychológ. Ale k veci – pamätáte si na časť, kde Dumbledore v sirotinci v skrini malého Toma Riddla objavil veci, ktoré ukradol iným deťom? Nespravil to, pretože musel, spravil to, pretože mu to urobilo radosť. Presne v tom tkvie podstatra porušovania pravidiel u budúcich psychopatov.

#5 Klamanie bez príčiny

Toto je podobný prípad, ako ten predošlý. S absolútnou úprimnosťou si priznajme – klame úplne každý, či už viac alebo menej. A deti nie sú výnimkou. Opäť je však rozdiel v tom, kedy a prečo dieťa klame.

Ak to spraví, pretože sa obáva reakcie rodičov, nie je to správne, ale nepoukazuje to na vznikajúci psychopatizmus. Naopak, ak to dieťa spraví cielene, aby malo z klamania radosť, alebo dokonca aby niekým manipulovalo, to už v poriadku určite nie je.

#6 Šikanovanie

Opäť platí, že nie každé dieťa, ktoré šikanuje, je budúcim psychopatom. Dôvodov, pre ktoré sa dopúšťa tohto nežiadúceho správania, môže byť viac. Vo väčšine prípadov ide o to, že dieťaťu sa doma nedostáva dostatku pozornosti, čím trpí, preto chce na seba pozornosť pútať aspoň násilím medzi rovesníkmi. Inokedy zas môže ísť o to, že takéto správanie vidí doma u rodičov, alebo jednoducho len chce napodobniť nejakého svojho “idola”. Preto, ak sa šikana prevalí, v prvom rade netreba zanedbať pátranie po jej motíve a čím skôr ho vyriešiť.

pixabay.com

#7 Necitlivosť

Prirodzene, dieťa ešte nemá takú škálu emócií ako dospelí, no základné pocity a emócie ako strach, smútok či radosť by malo prežívať a pociťovať bez problémov. Ak to tak nie je a dieťaťu chýba napríklad súcit či schopnosť pochopiť, že niekomu ublížilo, určite treba jeho správaniu začať venovať viac pozornosti.

Je samozrejme pochopiteľné, že predovšetkým pre rodičov je náročné a možno aj zahanbujúce priznať si, že z ich syna alebo z ich dcéry vyrastá psychopat. Oveľa jednoduchšie je však tieto problémy diskrétne riešiť v ranom detstve s detským psychológom alebo psychiatrom, než v puberte alebo v dospelosti s vedúcim kriminálneho oddelenia.

Tak, ako pri akomkoľvek inom ochorení totiž platí – čím skôr začnete príznaky liečiť, tým väčšia je pravdepodobnosť, že ochorenie sa vám podarí zvrátiť.

Pozri aj: Toto sú slová, ktoré používajú psychopati 2x častejšie, než normálni ľudia. Používate ich aj vy?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov