Funkčný a láskyplný vzťah by vám mal energiu dávať, nie vám ju brať. No žiaľbohu niekedy to môže byť presne naopak...

Máte vzťah a predsa nie ste šťastní? Možno po nociach pozeráte tupo pred seba a uvažujete, kde sa stala chyba. Tak sa snažíte a nejako to nefunguje. Miesto toho, aby sa vzťah zlepšil, ide to čoraz k horšiemu. A vás sa zmocnila depresia..

Článok pokračuje pod videom ↓

Áno, depresiu môžeme mať aj z nefunkčného vzťahu. V hlave sa nám stále dookola motajú nezmyselné myšlienky, ktoré vedia poriadne vyčerpať. Často môžeme mať pocit, že sme to len my, kto sa snaží, zatiaľ čo naša „polovička“ si robí, čo len chce. Ak sa cítite pod psa, skúste sa zamyslieť, či aj vo vašom vzťahu nezbadáte týchto 11 príznakov. Ak ich tam objavíte, výsledkom môže byť poriadna depresia…

#1 Vzťah sa vám už dávno vymkol z pod kontroly

Neviete vôbec predvídať, čo sa udeje v nasledujúcom okamihu. Len tak si plávate v mori zmätkov, pretože si pridobre uvedomujete, že nemáte šancu to ovplyvniť. Jediný, kto má všetko pod kontrolou, je váš partner. Váš názor nemá vo vzťahu absolútne žiadnu váhu.

#2 Bojíte sa partnerovej reakcie

Ak sa aj vy bojíte partnerovi čokoľvek povedať, je to zlé. Radšej sa uzavierate sama do seba, prehltnete, „čo to dá,“ no to vám pocit šťastia neprinesie. Práve naopak, depresia ako vyšitá!

#3 Ste závislí na svojom partnerovi

Viete, že je to zlé, no aj tak nedokážete bez neho žiť. Podľa vedcov z Univerzity v Illinois, u ľudí, ktorí trpeli depresiou zo vzťahu, sa prejavili tieto problémy: emocionálny šikana, problémy v intímnej oblasti, izolácia, nedostatok energie a motivácie, závislosť na partnerovi, neistota, komunikačné problémy a absolútna vnútorná závislosť na partnerovi. Všetko so všetkým súvisí a tak niet sa čomu čudovať!

Unsplash.com/Naomi August

#4 Pocit absolútneho vyhorenia

Kto to raz zažil, vie, že je to pre telo poriadna „makačka.“ Nemôžete sa nadýchnuť, cítite na hrudi veľký tlak a nie ste schopný urobiť nič, čo by zmiernilo tieto pocity. Viete, že jediné, čo by vám pomohlo, je ukončiť vzťah. No na takúto životnú zmenu nemáte dostatok energie.

#5 Sociálna izolovanosť

Nemôžete sa stretávať s rodinou či kamarátmi, pretože ste s ním? Určite tí vaši priatelia nie sú pre neho dosť dobrí. A teda ani pre vás. Ak sa váš domov zmení na väzenie, je načase pokúsiť sa o útek.

#6 Chcete zmeniť situáciu. Naozaj, ale…

…ale nemáte na to energiu. Presne viete, čo máte robiť, ale stále čakáte, kým príde tá posledná kvapka, ktorá vás prinúti zmobilizovať posledné zvyšky síl a začať konať.

#7 Beriete si na seba oveľa väčšie bremeno ako váš partner

Môže sa to týkať hocičoho. Možno sa viac venujete domácim prácam. Alebo sa podieľate väčšou finančnou čiastkou na chode domácnosti. Vzťah vám ukrajuje zo všetkých sfér života. A vy to pritom veľmi dobre viete…

#8 Pamätáte sa, kedy ste sa naposledy s partnerom z chuti zasmiali?

Možno vás zarazí tento bod, pretože sa vám nebude javiť ako kľúčový. Čo teda robí v našom zozname? Ale schopnosť vedieť spoločne sa zasmiať na blbostiach, je pre vzťah kľúčová. Ak si však neviete spomenúť na spoločný smiech, o niečom to svedčí…

Unsplash.com/Glenn Carstens Peters

#9 Budúcnosť vášho vzťahu je veľkou nočnou morou

Celá vaša budúcnosť je stotisíc odtieňov šedej, depresia a beznádej. Viete si takto predstaviť aj ďalšie roky života? Pevne dúfame, že nie!

#10 Partner vás vôbec nepočúva

A to z rôznych dôvodov. Váš názor je preňho hlúpy, nemá zmysel, alebo ho jednoducho nezaujíma. Potrebuje vás len ako obeť neustálej manipulácie.

#11 Hľadáte niekoho, s kým sa môžete porozprávať o vzťahu. A nie je to váš partner

Keby ste sa cítili v poriadku, tak by ste nemali potrebu rozoberať vzťah. No v prípade, že trpíte depresiou, hľadáte niekoho, kto vás vypočuje a povie vám, že nie ste len vy tá „zlá.“ Možno vám dodá odvahu, aby ste sa odhodlali na zmenu. Čím skôr, tým lepšie. Inak bude jediným vaším stálym spoločníkom len depresia…

Pozri aj: Túžite po pevnom vzťahu, ktorý len tak niečo nezlomí? Osvojte si s partnerom týchto 5 zvykov

powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov