Foto: Photo by Justin Luebke on Unsplash

Ako sa hovorí – aj dobrého veľa škodí.

Až prílišná závislosť na jednej osobe alebo napríklad na jednej práci nás nielenže robí veľmi zraniteľnými, ale zároveň nás aj môže dostať do poriadnych nepríjemností. Ak sa tak stane, ľudia si potom po takomto sklamaní vytvárajú akýci “ochranný štít” a stávajú sa ľuďmi, ktorí si absolútne so všetkým dokážu poradiť úplne sami. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj tu však existuje istá pomyselná hranica, po prekročení ktorej je človek až neprirodzene nedôverčivý, alebo sa dokonca ľuďom vyhýba úplne. Portál Learning Mind popísal, akých 10 znakov vystihuje ľudí, ktorí sú tak samostatní, až im to môže škodiť. 

#1 Neradi vstupujete do akéhokoľvek vzťahu a bránite sa blízkym priateľstvám, pretože sa stratíte, že v nich stratíte samého seba. 

#2 K mimoriadnej samostatnosti máte sklon aj v situáciách, kedy to nie je potrebné. Odmietate požiadať o pomocnú ruku, aj keď si uvedomujete, že by ste ju skutočne potrebovali. 

#3 Myslíte si, že požiadať o pomoc je zahanbujúce, a je to znak slabosti. 

#4 Svoje emócie nedávate takmer vôbec najavo a máte hrôzu z toho, že by ste si k sebe niekoho pustili tak blízko, až by videl, čo sa skrýva pod vaším “brnením”. 

#5 Svojich partnerov od seba vždy odstrčíte, aj keď sa vám páčia, pretože ste radšej sami, než by ste sa mali vo vzťahu cítiť zraniteľne. 

Photo by Katarzyna Urbanek on Unsplash

#6 Viac vám záleží na dosahovaní stanovených cieľov a úspechov, než na šťastí. Možno ste si dokonca zámerne našli prácu, ktorej musíte venovať všetok čas, len aby ste sa mohli vyhýbať akýmkoľvek sociálnym interakciám. 

#7 Ste netrpezlivým človekom a prítomnosť iných ľudí považujete za frustrujúcu. Ak musíte na niečom pracovať v tíme, radšej všetku prácu odvediete vy, len nech sa s nikým nemusíte dohadovať. 

#8 Schopnosť sebakritiky vám určite nechýba, a maximálne si potrpíte na svojom vzhľade i na tom, ako sa prezentujete v pracovnej oblasti. V práci sa však vyhýbate debatám o voľnom čase či o súkromí. 

#9 Ľudí považujete za neschopných, málo kompetentných a nedôveryhodných. Keď preto niečo nemáte pevne vo svojich rukách, máte obavy, pretože viete, že to nedopadne dobre. Tiež si myslíte, že väčšinu vecí nedokáže nikto spraviť lepšie ako vy. 

#10 Už len myšlienka, že by ste sa mali na niekoho spoľahnúť, vás napĺňa hrôzou. Ak je to čo i len trocha možné, všetko si radšej vybavíte či zariadite sami. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov