Láska. Ten omamný pocit zaľúbenia, ktorý niekedy prerastie do zrelého, milujúceho vzťahu. Je láska len pocit alebo sa dá niečím odmerať?

Umelci a učenci sa už po stáročia snažia odhaliť tajomstvá lásky a zamilovanosti. Už dávnejšie sa však k hľadaniu pridala aj veda. Pomocou rôznych techník – počnúc od sociálnych prieskumov až po snímanie mozgu, začínajú výskumníci presne zisťovať, ako a prečo sa zamilujeme a prečo sa niekedy zamilujeme na celý život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvý bozk je magický

Je prvý bozk dôležitý? Výskumníci hovoria, že áno! Zistili, že bozkávanie umožňuje ženám preveriť partnerskú kompatibilitu. Poskytuje im totiž informácie o genetickom zdraví svojho potencionálneho partnera. Štúdia zistila, že ovulujúce ženy pokladali bozkávanie pri prvých stretnutiach za dôležitejšie ako ženy, ktoré sa práve nachádzali v neskorších fázach svojej periódy.

Láska je naozaj droga

Čudujete sa, že vás zaleje pocit eufórie vždy, keď uvidíte svojho vyvoleného? S. Ortigue verí, že sa to deje preto, že mozog reaguje na milovanú osobu ako na silnú drogu, napr. kokaín. Trvá len 1/5 sekundy, kým mozog zareaguje na prítomnosť blízkej osoby a aktivuje rôzne funkcie. Keď zamilovaní ľudia uvidia fotku svojho partnera, „rozsvieti“ sa im okolo desať oblastí mozgu, čo spôsobí náhle vyplavenie hormónov adrenalínu, oxytocínu, dopamínu a vazopresínu, ktoré spôsobujú pocity vzrušenia a šťastia.

unsplash.com

V mozgu prebieha boj: láska vs. sexuálna túžba

Pri porovnávaní rozdielov medzi romantickou láskou a sexuálnou túžbou pomocou fMRI (funkčné vyšetrenie/zobrazenie mozgu pomocou magnetickej rezonancie) vedci zistili, že obe pocity vykazujú podobnosti, ale tiež niektoré zaujímavé rozdiely.

Láska aj sexuálna túžba aktivujú časti mozgu spojené s predvídaním odmien za správanie. Vo všeobecnosti však možno povedať, že pri prechode od sexuálnej túžby k láske sa do práce zapájajú „vyššie“ a náročnejšie procesy. Láska teda zapája oblasti mozgu spojené s vyššou úrovňou myslenia.

Veda a bozkávanie

Vieme, že je to úžasný pocit. Ale prečo sa vlastne bozkávame? Štúdia z roku 2013 zistila, že bozkávanie vytvára z dlhodobého hľadiska pozitívny názor na partnera. V dlhodobých vzťahoch pomáha preukazovať pocity spokojnosti, lásky, uznania a rešpektu.

Páry sa po čase začnú na seba podobať

Čím viac času spolu trávime, tým viac sme si podobní – a to nielen v správaní, ale aj výzorovo. Výskum zistil, že páry, ktoré boli porovnávané po 25 rokoch manželstva, si boli omnoho viac podobné, ako v čase, keď do manželstva vstupovali.

unsplash.com

Moderné páry majú veľmi odlišné potreby od párov predchádzajúcich generácií

Známa Maslowova hierarchia vyjadruje, že všetky naše rozhodnutia a činy sú zamerané na naplnenie určitých potrieb. Kým staršie páry sa v manželstve zameriavali na plnenie fyziologických a bezpečnostných potrieb, v súčasnosti párom ide o napĺňanie pocitov úcty a aktualizáciu potrieb v manželstve. Toto si však vyžaduje oveľa väčšie úsilie, čo veľa párov nezvláda, a to ich vedie k pocitu, že v ich vzťahu niečo chýba.

Môže fungovať vzťah na veľkú vzdialenosť?

Výskumníci Jiang a Hancock hovoria, že áno, avšak upozorňujú na nevyhnutnosť týchto dvoch aspektov:

Zdieľanie – treba sa spolu rozprávať každý deň a o všetkom, tak, akoby ste to robili v spoločnom dome.

Vzájomné zbožňovanie – páry, ktoré majú medzi sebou veľkú vzdialenosť, sa stále vidia cez ružové okuliare. Ľahšie si dôverujú a zosilňujú hodnotu každého milujúceho gesta, ktoré im partner prejaví.

Spoločné pozeranie a rozoberanie filmov je dobrá prevencia rozvodovosti

Aj spoločný relax pred televízorom môže prispievať k dobrej kvalite vzťahu. Výskumníci zistili, že keď páry sledujú filmy o vzťahoch a neskôr o nich diskutujú, má to pri riešení ich spoločných problémov rovnaký efekt, ako návšteva partnerskej poradne. Zdá sa, že pri rozprávaní o postavách  z filmu nadobúdame zručnosti, ktoré vieme využiť pri riešení konfliktov v našom vzťahu.

Pozri aj: Nové psychologické štúdie odhalili 8 zistení o osobnosti človeka, ktoré vás naozaj prekvapia

brainfodder
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov