V ríši živých organizmov nie je najväčší, má 85 miliárd neurónov a nikdy neoddychuje. Ľudský mozog - riadiace centrum nášho tela a osobnosti.

Ľudský mozog je úžasný, no niekedy záhadný. Vedci neustále skúmajú a odhaľujú nové tajomstvá o jeho fungovaní. Niektoré informácie sa im o tomto jedinečnom orgáne podarilo už aj nanovo predefinovať. Tak sa poďme pozrieť na pár zaujímavých faktov o ňom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Používate váš mozog len na 10%

Pravdepodobne ste už túto vetu počuli niekoľkokrát. Ale za to, že je to často opakovaná, neznamená, že je aj pravdivá. Ľudia tento mýtus často spájajú s tým, že náš mozog je schopný viac ako obyčajnej inteligencie, napríklad by mohol mať vyššie psychické schopnosti či schopnosť telekinézy. 

Vedci prišli na to, že každá časť mozgu má určitú funkciu. Ak by bolo pravdou, že používame iba 10% mozgu, pri jeho poranení by sme sa nemuseli obávať, že bude poškodený. Veď aká je pravdepodobnosť, že by sme zasiahli práve túto nepatrnú časť? Faktom však je, že aj pri malom poškodení sa môžeme stretnúť s problémami. Zobrazovacie technológie preukázali, že náš mozog je aktívny celý a dokonca stále. Aj počas noci.

pixabay.com

Poškodenie mozgu je vždy trvalé

Náš mozog je veľmi krehký a môže byť poškodený zranením, mŕtvicou či chorobou. To môže mať za následok celý rad ďalších následkov, od mierneho narušenia až po úplne zhoršenie zdravotného stavu. No sú všetky tieto menšie alebo väčšie poškodenia vždy trvalé?

V prvom rade si musíme uvedomiť, že zotavenie z poškodenia mozgu (ale aj z akéhokoľvek iného) je veľmi individuálne.

Úder do hlavy počas futbalu môže viesť k otrasom mozgu. A závažnejšia mŕtvica môže mať až trvalé následky. Ale je dôležité mať na pamäti, že mozog má veľké množstvo plasticity. Dokonca aj po závažnejšej mozgovej príhode sa môžete vyliečiť a vytvárať nové neurónové spojenia. Na všetko treba len dobrú lekársku starostlivosť a čas.

pixabay.com

Pravá a ľavá hemisféra

Počuli ste niekedy niekoho hovoriť o tom, že využíva viac ľavú alebo pravú hemisféru? Či dokonca ste to boli vy? V tejto teórii ide o to, že využívate viac jednu časť mozgu. Ak ľavú, tak ste viac matematicky, logickejšie založený. A naopak ak pravú, ste viac umeleckejšie založený a kreatívny.  Výskumníci potvrdzujú, že určité typy úloh a myslenia súvisia s danou časťou mozgu, no vyvracajú to, že akýkoľvek človek na svete má prevahu len jednej hemisféry.

Ľudia majú najväčší mozog

Je pravda, že náš mozog je v pomere k nášmu telu veľký, no je spomedzi všetkých organizmov aj najväčší? Aký veľký je ľudský mozog? A aký je veľký v porovnaní s inými? Priemerný dospelý človek má mozog s hmotnosťou 1,3 kg s dĺžkou 15 cm. Najväčší zvierací mozog má veľryba -váži neuveriteľných 8,2 kg. Hneď po nej nasleduje slon s váhou 5 kg.

Ale čo veľkosť mozgu k pomeru veľkosti tela? Kto vedie? Nie, nie sme to my. Predbehli nás hmyzožravce, ktorých mozog tvorí až 10% ich hmotnosti.

Nové mozgové bunky sa nevytvárajú

Ako ste už iste počuli, koluje mýtus, že dospelý človek má určitý počet buniek a nikdy sa mu už nevytvoria ďalšie. Keď sa ich teda pár stratí, sú naozaj navždy preč?

V posledných rokoch experti objavili dôkaz, ktorý hovorí, že mozog je schopný vytvárať nové bunky aj vo vyššom veku, dokonca i v starobe. Proces vytvárania nových buniek sa nazýva neurogenéza a výskumníci zistili, že sa to deje aspoň v jednej oblasti mozgu nazvanej hipokampus.

Pitie alkoholu zabíja mozgové bunky

Toto tvrdenie možno niekoho aspoň trochu odradilo od požívania alkoholických nápojov v nezdravej miere. V tomto článku sme sa dozvedeli, že aj dospelým sa tvoria nové mozgové bunky, takže môže konzumácia alkoholu spôsobiť ich zabíjanie? Pravdou je, že v nadmernom množstve určite škodí nášmu zdraviu. Avšak odborníci tvrdia, že pri konzumácií alkoholu neuróny neumierajú.

pixabay.com

V ľudskom mozgu je 100 miliárd neurónov

Až v roku 2009 sa jeden neurológ rozhodol spočítať neuróny v mozgu dospelého človeka. Dovtedy číslo 100 miliárd nebolo overené. Zistil, že mozog obsahuje 85 miliárd neurónov.

Pozri aj: Celý život ste možno používali svoj mozog zle. Otestujte sa, či to tak naozaj je

verywell
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov