Sezónne zmeny svetla a teploty môžu hrať dôležitú úlohu v tom, ako myslíme, cítime a správame sa. Obľubujete nejaké ročné obdobie viac ako ostatné?

Niektorí ľudia majú radi dlhé, teplé letné dni, zatiaľ čo iní si užívajú chladnejšie jesenné počasie. Prečo inklinujeme k niektorým ročným obdobiam viac a k iným menej? Mohla by psychológia vysvetliť naše sezónne preferencie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Už dlho poznáme silný vplyv, ktorý majú ročné obdobia na našu náladu. Pochmúrne zimné mesiace sú známe tým, že spôsobujú sezónnu afektívnu poruchu, známu aj ako „zimné blues“. Začiatok jari v nás zase vzbudzuje dočasné zvýšenie pozitivizmu v závislosti od toho, koľko času trávime vonku. Prekvapivé výsledky jednej štúdie dokonca zistili, že ľudia, ktorí prežili pred narodením letné mesiace ešte v maternici, neskôr v staršom veku skôr zomierali na srdcové choroby v priebehu zimného obdobia.

pexels.com

Teplota má takisto vplyv na naše správanie. Teploty v miestnosti môžu napr. ovplyvniť to, ako ľudia posudzujú podozrivých z trestnej činnosti. V jednej štúdii z roku 2014 boli ľudia v horúcich miestnostiach viac náchylní vnímať konanie zločincov ako impulzívne a skratové, zatiaľ čo v studených miestnostiach tých istých podozrivých považovali za chladnokrvné beštie, ktoré svoj zločin dopredu premysleli a zorganizovali.

Iná štúdia skúmala, ako pôsobia jednotlivé osoby na ľudí, ktorí držali v ruke nápoje rôznych teplôt. Na ľudí s horúcimi nápojmi pôsobili osoby oveľa sympatickejšie a hodnotili ich pozitívnejšie ako tí, ktorí držali studené nápoje.

Vplyv svetla na organizmus sa prejavuje najmä tým, že keď ho dostávame menej, telo uvoľňuje hormóny, ktoré vyvolávajú letargiu. Niektorí ľudia preto prežívajú na jeseň a v zime sezónnu afektívnu poruchu. Počas tmavších, kratších dní tak môžu pociťovať depresiu a strácať záujem o aktivity, ktoré ich zvyčajne bavia. Medzi príznaky patrí aj zvýšená únava a chuť do jedla.

Čo hovorí o vás vaše obľúbené ročné obdobie?

Jar predstavuje čas, keď tmavé dni zimy ustupujú do zabudnutia, vonku sa všetko zazelená a príjemne sa otepľuje. Ak je vaším obľúbeným ročným obdobím, túžite po nových zážitkoch a obnove, ktorú potrebujete po dlhej, studenej zime.

Leto je o dlhších, teplejších a slnečnejších dňoch. Ak sa nachádzate práve v nich, milujete byť vonku a žiť aktívnym životným štýlom. Teplé mesiace leta umožňujú cestovanie a vychutnávanie vonkajších aktivít. Pravdepodobne ste extrovertní a ľudia vás označujú za optimistických, príjemných a asertívnych.

pixabay.com

Jeseň „má krajší zrak než v dusné časy za leta: hneď sa usmeje, hneď opäť v túžbach zadumá, oblačných sklopiac víček riasy.“ Takto vyjadril Hviezdoslav v Hájnikovej žene čaro jesene. V podstate sa zhodol so psychológmi, že predstavuje druhé obdobie obnovy v roku, podobne ako jar. Ak preferujete túto sezónu, neustále túžite po zmene.

Zima so svojimi chladnými mesiacmi predstavuje vyžitie pre všetkých, ktorí sú introvertnejší a cítia sa dobre vo svojom domove. Byť schúlený ma gauči v teplom svetri s teplým nápojom v ruke môže znieť ako vaša predstava ideálneho popoludnia.

pexels.com

Popri tom, ako psychológovia skúmali preferencie ročných období, zistili, že sezónne zmeny teploty a svetla môžu mať vplyv na naše správanie a náladu. Jedna štúdia dokonca naznačovala, že mesiac, v ktorom sa človek narodil, môže vplývať na jeho osobnosť. Napr. tí, ktorí sa narodili v zime, mali menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vznetlivý temperament.

Takže ak vám najbližšie niekto povie, že ste náladoví ako to počasie vonku, kľudne mu povedzte, že je to normálne 🙂

Pozri aj: TEST: Prečítajte si, čo o vašej osobnosti prezrádza vaša obľúbená káva

verywell
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov