Na pracovnom pohovore sa zdá byť všetko dokonalé, no potom...

Mnohí z vás to už určite zažili. Zúčastnili ste sa okúzľujúceho pracovného pohovoru a boli ste nesmierne nadšení, keď ste na ňom uspeli. Do novej práce ste nastúpili s obrovským entuziazmom a s motiváciou aj na rozdávanie. Vaše nadšenie však trvalo len do momentu, kým vám neprišla prvá výplata… Toto je 8 manipulačných a psychologických trikov, ktoré niektorí zamestnávatelia používajú, aby vám platili čo najmenej.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Výška platu

brightside.me

Trik: dnes to už síce nie je časté, no stále sa nájdu zamestnávatelia, ktorí na pracovnom pohovore akosi zabúdajú na to, aký veľký rozdiel je medzi čistou a hrubou mzdou. Napriek tomu, že je to zavádzanie, niekedy sa vám môže stať, že vám bude sľúbená čistá mzda vo výške X €, no pri výplatnom termíne zistíte, že šlo o hrubú mzdu.

Čo robiť: žiaľ, chyba mnohých zamestnancov je, že zmluvu v návale radosti a nadšenia podpíšu bez toho, aby si ju prečítali. Túto chybu NIKDY nespravte.

#2 Kariérny rast

brightside.me

Trik: na pracovnom pohovore vám je sľúbené, že odmenou za vašu tvrdú prácu vám bude kariérny rast. Preto ostanete nepríjemne sklamaný, keď k žiadnemu postupu nedôjde.

Čo robiť: keď si niekto z vašich nových kolegov získa vašu dôveru, narovinu sa ho opýtajte, či je kariérny postup možný. Mať overené informácie z prvej ruky je vždy najlepšie.

#3 Hmotná zodpovednosť

brightside.me

Trik: zamestnávateľ vám môže zamlčať, že hmotnú zodpovednosť môžete výnimočne prebrať aj po vašom predchodcovi.

Čo robiť: ak ste nútení podpísať dohodu o hmotnej zodpovednosti, uistite sa, či je v dohode uvedené, že zodpovednosť nepreberáte za nikoho iného.

#4 Pracovisko

brightside.me

Trik: poznáte to – „Keď vtáčika lapajú…“. Je vysoko pravdepodobné, že pracovný pohovor ste mali v tej najreprezentatívnejšej miestnosti v celej budove. Je to starý známy psychologický trik, ktorým chce vo vás zamestnávateľ vzbudiť dôveru a nadšenie. Začnete preto očakávať, že podobne bude vyzerať aj vaša kancelária.

Čo robiť: naberte odvahu a ešte na pracovnom pohovore povedzte, že by ste radi videli presné miesto, kde budete pracovať.

#5 Pozícia

brightside.me

Trik: ďalším, veľmi často využívaným psychologickým trikom je nesprávne a zavádzajúce pomenovanie pozície. Tak vzniká ilúzia, že váš plat bude vyšší a následné sklamanie, keď zistíte jeho reálnu výšku.

Čo robiť: ešte pred podpísaním zmluvy sa snažte zistiť čo najviac o tom, čo bude vašou skutočnou náplňou práce. Podľa toho uvidíte, či je daný plat primeraný.

#6 Pokuty

brightside.me

Trik: pokuty sú využívané čoraz častejšie. Na zmluve sa vám môže zdať váš plat dobrý, no dajte si pozor na rôzne nezmyselné nariadenia, ktoré vás oňho môžu veľmi ľahko pripraviť.

Čo robiť: zaujímajte sa o to, či je v zmluve uvedené, aká najvyššia suma vám za pokuty môže byť z platu strhnutá. Ak sa vám zdá byť privysoká, nástup si veľmi dobre rozmyslite.

#7 Nadčasy

brightside.me

Trik: takmer klasický scenár. Sľúb: 8 hodinový pracovný čas a minimálne nadčasy. Realita: 10-12 hodinový pracovný čas. Čarovná formulka použitá v zmluve: „Zamestnanec a zamestnávateľ sa dohodli, že prípadné nadčasy už sú súčasťou honoráru.“

Čo robiť: žiaľ, jediným spôsobom, ako tomuto predísť, je opýtať sa na nadčasy niekoho zo súčasných zamestnancov. Ak túto možnosť nemáte, nezostáva vám pravdepodobne nič iné, len to risknúť.

#8 Bonusy

brightside.me

Trik: ďalším, nie príliš férovým psychologickým trikom je, keď vám je z dôvodu vyššej motivácie sľúbená napríklad fixná minimálna mzda + bonusy, ktoré túto sumu výrazne prevyšujú. Ak sú však podmienky ich splnenia nedosiahnuteľné, vaša mzda bude navždy len minimálna.

Čo robiť: v prvom rade dbajte na to, aby boli v zmluve stanovené aj bonusy. Rovnako sa zaujímajte o to, nakoľko je ich dosiahnutie reálne.

Pozri aj: TEST: Tento presný psychologický test vám prezradí, aké zamestnanie je pre vás najvhodnejšie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov