"Kto nežiarli, ten nemiluje." To je obľúbené motto žiarlivcov.

Niekoľkokrát za deň mu kontrolujem mobil. Stále sa bojím, že si nájde niekoho iného. Ak by ma nechal, tak by som to neprežila. Preto robím preventívne opatrenia.“ Toto mi prezradila jedna kamarátka, ktorá chce z pochopiteľných dôvodov zostať v anonymite. No podľa viacerých psychológov už len to, že si je vedomá svojho problému, je obrovský krok vpred. Väčšina chronických žiarlivcov to za nič na svete neprizná. Ak aj vás trápi žiarlivosť, máme pre vás zopár tipov, ktoré vám pomôžu ju zvládnuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na každý problém existuje riešenie. A chorobná žiarlivosť taktiež nie je výnimkou.

#1 Akceptujte svoje pocity

Možno sa to nezdá, ale i žiarlivosť má v našom živote miesto. V práci nás môže neraz nakopnúť k lepšiemu výkonu a často je tou najlepšou motiváciou. Ale ak kvôli žiarlivosti a strachu zo straty partnera nemôžete spávať, treba si to priznať. Zapisujte si myšlienky na papier. Budete prekvapení, koľko strachov je vo vás ukrytých, pričom väčšina z nich je však len ilúziou.

#2 Všetci sme občas neistí. Dokonca aj tí najväčší „frajeri“

Photo by Alice Donovan Rouse on Unsplash

Každý z nás bojuje so strachmi a démonmi. Je to prirodzená súčasť našej osobnosti. Nemusíte byť perfektní, to konieckoncov nie je nikto z nás. Všetci prechádzame širokou škálou pocitov. Treba mať však na zreteli, že to, čoho sa najviac bojíme, si môžeme aj pritiahnuť. Preto skúšajte čo najviac myslieť na tie pozitívne veci.

#3 Vráťte sa do detstva

Všetko má niekde korene. Ani vaša žiarlivosť sa pravdepodobne nezrodila zo dňa na deň. Čoho ste sa báli ako dieťa? Z čoho ste mali najväčšie obavy? Preskúmajte to. Možno tam nájdete chýbajúcu časť skladačky, ktorá vo vás spustila chorobnú žiarlivosť.

#4 Neporovnávajte

Sme jedineční. Ani vášho partnera preto nemôžete vopchať do vopred pripravených tabuliek. Berte ho ako originál. A neskúmajte, čo by mal spraviť, čo nespravil, a aký dôkaz lásky vám má ešte dať. Ak mu budete veriť a bude z vás sálať pohoda, bude to pre vášho partnera ten najsilnejší magnet.

#5 Nehľadajte podozrivých

Photo by Cynthia Magana on Unsplash

„Neznesiem, keď môj chlap pozrie hoci aj na predavačku v obchode. Pravidelne ho chodím kontrolovať do práce. Už si celé jeho oddelenie robí zo mňa posmech,“ tvrdí nešťastná žena, ktorú som citovala na začiatku článku. Pre ňu sú podozrivé všetky ženy. Nečudo, že jej partner už vážne uvažuje nad ukončením vzťahu. Skúste vidieť na druhých pozitívne stránky. Otvorte sa, buďte milí. Láskavosť dokáže byť niekedy tou najlepšou terapiou.

#6 Dôsledná sebaanalýza

Skúste sa spýtať samých seba, či aj na seba používate rovnaký meter, ako na partnera. Naozaj sa ani len nepozriete na príslušníkov opačného pohlavia? Chodíte po svete s klapkami na očiach? V prípade, že ste na tieto otázky odpovedali „nie“, skúste aj vy dať viac voľnosti partnerovi.

#7 Tešte sa z maličkostí (ne)všedného života

Nesústreďte sa na to zlé,  radujte sa z dobrých vecí, ktoré sú všade navôkol. Poďakujte sa za každé nové ráno, i za partnera. Niekedy stačí len zmeniť uhol pohľadu a vo vašom živote sa začnú diať skutočné zázraky.

Pozri aj: Týchto 20 znakov vám prezradí, že podvedome sa bojíte opustenia. Otestujte sa a zistite, či je to aj váš prípad

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov