Môže strach z opustenia narúšať vaše vzťahy?

Môže. A nie ste v tom sami. Milióny ľudí sa trápia myšlienkami a domnienkami, ktorými sabotujú sami seba a svoje vzťahy. Prvým krokom k zmene je identifikovať správanie, ktoré spôsobuje problémy. Až potom je možné začať pracovať na riešení. V tomto článku preto odhalíme 20 základných znakov strachu z opustenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Píliš rýchlo sa naviažete

Akonáhle niekoho stretnete, veci sa vyvíjajú bleskovým tempom. Ani neviete ako a prejdete od prvého rande ku vzťahu. Myslíte si, že ak to neurobíte, osoba sa začne stretávať s niekým iným. Jednoducho nechcete, aby odišla.

Príliš rýchlo idete ďalej

Keď niečo skončí, nedoprajete si čas vydýchnuť ani smútiť a už hľadáte niečo nové. Namiesto vyrovnania sa s emóciami hľadáte rozptýlenie od bolesti skokom do niečoho nového a vzrušujúceho. Ste jedným z tých ľudí, ktorí jednoducho musia byť vo vzťahu, lebo keď sú sami, nezvládajú to.

Všetko pre partnera

Máte nutkanie robiť radosť ľuďom pri každej príležitosti, a to sa vzťahuje aj na vášho partnera. Výsledkom sú slabé osobné hranice a ochota prispôsobiť sa vo všetkom len preto, že to partner chce. Kladiete jeho potreby pred svoje vlastné – zo strachu, že ak nenaplníte jeho/jej túžby, začne hľadať inde.

pexels.com

Ostávate v nešťastnom vzťahu

Radšej ako ostať sám/sama ostávate vo vzťahu, o ktorom viete, že pre vás nie je dobrý. Možno si uvedomujete, že vám partner klame, podvádza vás, alebo vám ubližuje, ani to však nestačí k tomu, aby ste to uzavreli.

V každom partnerovi hľadáte chyby

Niekedy si ľudia jednoducho nesadnú, niekedy to však nie je práve tento prípad. Problémom je, že sa sústredíte na partnerove chyby a zabúdate na jeho pozitívne vlastnosti. Hľadáte dokonalosť, ktorá však neexistuje nikde inde, len vo vašej hlave.

Do vzťahu investujete neochotne

Aj keď ste sa po hlave vrhli do vzťahu, akosi sa zdráhate investovať do serióznejších záležitostí. Bojíte sa záväzkov, ako napríklad zoznámiť sa s jeho/jej rodinou, nasťahovať sa k sebe či dokonca diskutovať o spoločnej budúcnosti.

Vyhýbate sa emocionálnej intimite

Nie je žiadnym prekvapením, že sa vám nechce do vzťahu investovať, ak sa vyhýbate akýmkoľvek pokusom o emocionálnu intimitu zo strany partnera. Bojíte sa, že ukážete svoju zraniteľnosť a vy jednoducho nie ste pripravení na to, aby vám niekto ublížil. Udržiavate si teda odstup a kompenzujete si to inými spôsobmi, napríklad fyzickou intimitou či snahou urobiť partnerovi radosť.

pixabay.com

Máte pocit, že si lásku nezaslúžite

To, čo vám najviac bráni v emocionálnej intimite, je vlastný, hlboko zakorenený pocit nehodnosti. Nevidíte dôvod, prečo by vás mohol ktokoľvek ľúbiť, nenecháte teda nikoho ani vysloviť tie dve slová.

Pociťujete neistotu

Máte problém uveriť tomu, že by vás niekto mohol mať rád, pretože máte ťažkosti mať radi sami seba. Máte nízke sebavedomie, pochybujete o všetkom, čo urobíte, takmer každý čin sprevádza úzkosť.

Žiarlite

Nezáleží na tom, že každý vzťah, ktorý kedy váš partner mal, bol čisto platonický, vo vašej hlave ide o neveru. Žiarlite hlavne na opačné pohlavie, vadí vám však aj to, ak trávi čas so svojimi priateľmi a baví sa pri tom.

Máte problém dôverovať

Máte problém dôverovať partnerovi, keďže v mysli máte obraz jeho nevery. Dôvera je jedna z vecí, ktorá by mohla spôsobiť vašu zraniteľnosť. Hovoríte si, že je lepšie očakávať najhoršie a presvedčiť sa o opaku, než opačne. To z vás hovorí pesimista.

pixabay.com

Separačné blues

Radi trávite čo najviac času v blízkosti svojho partnera, pretože chvíľka bez neho je mučenie. Niekoľko hodín či dokonca dní bez neho/nej vás uvrhne do kolotoča zúfalstva a pochybností. Hovorí sa, že zíde z očí, zíde z mysle, tu to však neplatí. Celý čas premýšľate nad tým, kde je, čo robí a s kým práve je.

Predstavujete si, že vás opúšťa

Čas odlúčenia je ako „stvorený“ na to, aby strach z opustenia prekvital. V mysli sa dostávate na temné miesta, predstavujete si, ako vás partner opúšťa a aké hrôzy to s vami napácha. Na vyše myšlienky reaguje aj telo a vy sa zrazu ocitnete v pazúroch úzkosti a depresie.

Nad všetkým príliš premýšľate

Vaša myseľ nie je z tých, čo by nechala niečo bez povšimnutia. Vidíte a počujete všetko a následne sa snažíte odhaliť skrytý význam. Neexistuje niečo ako bezvýznamná drobnosť, veciam pripisujete omnoho väčšiu váhu, ako je potrebné.

Ste hypersenzitívni na kritiku

Neustále analyzujete, čo by na vás partner mohol skritizovať a presviedčate samých seba, že je s vami nešťastný. Ak nejaká kritika skutočne aj príde, zaujmete obranný postoj a tasíte útočné zbrane. Jednoducho sa s tým nedokáže vyrovnať tak, ako by to urobila väčšina emocionálne vyspelých ľudí.

Potlačený hnev

Aj keď to tak nemusí byť vždy, je pravdepodobné, že v sebe dusíte hnev. Prejavuje sa to tým, že vybuchujete kvôli maličkostiam, alebo bez zjavnej príčiny odmietate partnera. V každom prípade je náročné objaviť zdroj týchto pocitov.

pexels.com

Chcete mať všetko pod kontrolou

Snažíte sa mať pod kontrolou svoje neistoty, tým pádom radšej chcete mať kontrolu nad všetkým. Neistota zrejme plynie z minulých zážitkov, kedy ste situáciu nemohli kontrolovať a teraz sa tomu snažíte vyhnúť. Bojíte sa nepredvídateľnosti, máte strach nechať sa unášať.

Vyberáte si nedostupných partnerov

Aby ste sa vyhli emocionálnej intimite, vyberáte si partnerov, ktorí nie sú dostupní, alebo sa k vám vôbec nehodia. Možno si vyberiete niekoho, o kom viete, že bol v minulosti neverný, niekoho so životným štýlom, ktorý vám vôbec nevyhovuje, niekoho, kto sa čoskoro sťahuje preč, či dokonca takého človeka, ktorý je práve vo vzťahu s niekým iným. Viete, že z toho nemôže byť nič vážne, práve v tom však nachádzate úľavu.

Sabotujete

Mnoho z bodov, ktoré sme už uviedli, sú známkou sabotáže. Bojíte sa straty a robíte všetko pre to, aby ste sa vyhli bodu, kedy vám niekto zlomí srdce tak, ako v minulosti. Odtláčate partnera, odbíjate ho nepríjemnými komentármi a správate sa tak, ako by sa dvaja ľudia vo vzťahu správať nemali. Ako keby ste fungovali v režime autopilota. Je to však preventívny obranný mechanizmus, ktorým sa bránite pred emocionálnou bolesťou.

Obviňujete sa z každého rozchodu

Ak trpíte strachom z opustenia, zrejme nie ste veľmi dobrí v udržiavaní dlhodobých vzťahov. A s každým ďalším kladiete všetku vinu na vlastné plecia. Vravíte si, že ste nikdy neboli dosť dobrí – fyzicky, intelektuálne ani emocionálne.

Myslíte si, že sa vás to ne/týka? Každý znak ohodnoťte bodmi od 0 do 2, kde 0 znamená, že sa to na vás nehodí, 1, že je to čiastočne pravda a 2, že vás to vystihuje. Ak ste dosiahli viac ako 20 bodov, zrejme sa opustenia podvedome bojíte, ak je však vaše skóre vyššie ako 30, očividne máte strach z akéhokoľvek záväzku a následného opustenia.

Pozri aj: 15+ životných paradoxov, ktoré je veľmi ťažké pochopiť, no ak sa vám to podarí, získate veľa

aconsiousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov