Foto: Photo by cottonbro from Pexels

Určite by ste o nich mali vedieť.

Niekedy sa hovorilo, že neverbálna komunikácia tvorí viac než 50 % informácií, ktoré pri rozhovore odovzdávame. Najnovšie výskumy však dokazujú, že ňou odovzdávame až neuveriteľných 93 % informácií. Tomu, ako funguje, sa preto určite oplatí venovať pozornosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Skvelé psychologické triky uverejnil aj portál Brightside. 

#1 Všimnite si farbu očí osoby, s ktorou hovoríte

Čas, za ktorý to dokážete spraviť, je totiž optimálnym časom na udržanie takého očného kontaktu, ktorý dokáže vzbudiť pocit dôvery. Podľa psychológov sa tento čas odhaduje na 3 až 5 sekúnd. Ak trvá menej, môžete pôsobiť roztržito alebo zmätene, ak trvá viac, dotyčnú osobu zas môžete vystrašiť. 

#2 Hranie sa s predmetmi je prejavom záujmu

Psychologické experimenty dokázali, že nenápadné hranie sa s predmetmi je prejavom toho, že niekoho priťahujete. Ak napríklad s niekým hovoríte, a dotyčná osoba sa hrá so stopkou pohára, s perom či s prsteňom, je to dobré znamenie. 

#3 Ukážte svoju autoritu prirodzeným spôsobom

Ak máte nejaký prejav alebo prezentáciu, pri najdôležitejších bodoch použite ako keby gesto “ok” (spojený palec a ukazovák), no prsty stisnite ešte bližšie k sebe – predstavte si, že v nich držíte ihlu, a ukazujete ju svoju publiku. Toto gesto pôsobí veľmi prirodzene a priateľsky, no zároveň dokáže vzbudiť autoritu. 

Image by kalhh from Pixabay

#4 Keď je niekto nepríjemný, “zízajte” mu na čelo

Keď vám niekto povie niečo nepríjemné, nie vždy sa musíte púšťať do slovnej konfrontácie. Ak chcete, aby sa dotyčný začal cítiť nepríjemne a neisto, jednoducho sa mu na dlhší čas zahľaďte na čelo. Uvidíte, že stíchne. 

#5 Pri fotení si vyberajte stranu

Keď sa s niekým fotíte, postavte sa tak, aby ste boli na výslednej fotke vždy na pravej strane. Výskumy totiž dokázali, že takýchto ľudí prirodzene vnímame ako lídrov. Veľmi dôležité je to preto napríklad pri politických kampaniach. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov