Foto: Photo by Tim Gouw from Pexels

Dostať výpoveď nie je niečo, čím sa chcete pochváliť pred ostatnými. Podľa odborníkov si však za "padáka" vo väčšine prípadov môžeme my sami.

Ľudia dostávajú výpoveď z rôznych dôvodov. Častou príčinou sú ekonomické dôvody, kedy firma musí prepustiť zamestnancov, ktorých si nemôže finančne dovoliť. Sú však aj zabehnuté a ekonomicky stabilné firmy, ktoré nemusia nutne redukovať počet zamestnancov. Tie dávajú výpoveď neraz z oveľa pikantnejších dôvodov. Dnes vám prezradíme tie najčastejšie z nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Určite nám aj vy dáte za pravdu, keď povieme, že ich hlavná príčina tkvie predovšetkým v ľudskej hlúposti.

#1 Kradnutie drobností

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Z kancelárie nemusí nutne zmiznúť notebook či tlačiareň. Firemní „zlodejíčkovia“ zriedkakedy kradnú vo veľkom. Väčšinu majú obľubu v kancelárskych potrebách, papieroch, náplne do tlačiarne, rôznych prepisovačkách, no nepohrdnú ani toaletným papierom. A zlodeja, hoci aj drobného, nikto nemá rád. Preto ak na to príde šéf, neraz to končí výpoveďou. Tentoraz už bývalý zamestnanec dostane aj nepekný bonus navyše. Všetci o ňom budú vedieť, že sa mu veci lepia na prsty. Zlé správy sa šíria rýchlo, no klebety ešte rýchlejšie. Ak máte o niečo z firmy záujem, skúste sa radšej spýtať, či si to môžete zobrať. Predídete tak zbytočným komplikáciám.

#2 Klamanie nadriadenému či zákazníkom

Lož ma krátke nohy. A klamať šéfovi sa rozhodne nevypláca. Raz, maximálne dvakrát sa vám to prepečie. No nakoniec vás klamstvo nepekne dobehne a vy budete ten s navždy naštrbenou dôveryhodnosťou. Klamstvo v profesijnej oblasti je neodpustiteľné. Preto ak vás pri ňom niekto pristihne, môžete sa s vaším pracovným miestom rozlúčiť.

#3 Šikana

Photo by Annie Spratt on Unsplash

So šikanou sa bohužiaľ nestretávame len na základných či stredných školách. Udomácnila sa aj v rôznych spoločnostiach, kde si silnejší robia srandu zo slabších. Sexuálne obťažovanie, slovná či dokonca fyzická šikana takmer stopercentne končí okamžitým padákom. Chvalabohu.

#4 Pracovný výkon? Čistá bieda

Nie každý deň je nedeľa, a tak sa občas každému z nás stane, že v práci neukážeme stopercentný výkon. Avšak ak budete do práce chodiť sústavne nepripravení a úplne sa vykašlete na pracovné povinnosti, váš zamestnávateľ s vami asi nebude mať priveľkú trpezlivosť. Kariéra nezodpovedného človeka nikdy nemá dlhé trvanie. Aj nezodpovednosť a ľahkovážny postoj k práci bývajú častou príčinou výpovede.

#5 Neustále meškanie

Photo by Andy Beales on Unsplash

Ani na zápchu na ceste či osobné problémy sa nedá vyhovárať donekonečna. Ak chodíte do práce neskoro priam s neoblomnou pravidelnosťou, u šéfa vaše sústavné meškanie asi nezanechá dobrý dojem. Všetko sa dá stihnúť. A presnosť je výsada kráľov. Ak budete neustále meškať, skôr či neskôr môžete miesto uznania dostať výpoveď. A to celkom zaslúžene.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov